Étkezz a mesterséges intelligencia világában! - Mi ez az étterem?

A mesterséges intelligencia rémisztően sok dologban tud segédkezni az embereknek - és ezt sokan ki is használják. A Krasota nevű cég nem félt ettől a dologtól, és az AI segítségével olyan éttermet alkotott, ami több szempontból megragad, és nem ereszt.

Anton Nenasev digitális művész, Vlagyimir Mukhin séf és Borisz Zarkov vállalkozó - a Krasota tagjai - átadták az irányítást a mesterséges intelligenciának.

Hogy miért? Elmagyarázzuk.

Hasznos a mesterséges intelligencia? 

A legfőbb ok a vállalkozóknak az újdonság megteremtése olyan adatok alapján, amiktől az ételek jobbá válhatnak, az éttermek látogatottabbak lehetnek - ehhez pedig az AI-nak rengeteg információja van, ugyebár az egész internet. 

Ihletet merítettünk abból az izgalmas lehetőségből, hogy a mesterséges intelligencia képes arra, hogy  (újjá)teremtsen dolgokat, az életükről és tapasztalataikról szóló átfogó adatok alapján" – magyarázza Zarkov.

Az élmény

Képzeld el, hogy bemész - egyébként éhesen - egy vaksötét szobába, leülsz egy körasztalhoz, majd megjelenik a híres francia séf, Paul Bocuse. Elmagyarázza, milyen ételeket fogsz kóstolni, mi miből készült, majd köddé válik. Sajnos szó szerint, hiszen a séf 2018 óta halott, az egész jelenléte a mesterséges intelligenciának volt köszönhető. A receptek, amiket felsorolt, azokat is mind-mind az AI találta ki.

Ezután minden ételhez egy különféle vetítés dukál, ami színvilágban, ízlésben passzol. Az apokalipszistől elkezdve, a vízalatti városokon át, az elvarázsolt erdőig mindent láthatunk étkezés közben. Természetesen az ételek fine dining jellegűek. 

Több, mint vetítés

Egy mérnökcsapattal kezdtek el dolgozni egy mesterséges intelligencia-kompatibilis interaktív asztallapon, amely érzékelők segítségével különbözteti meg a különböző tárgyakat - például tányérokat és poharakat - ami lehetővé teszi a célzott vetítést, például fényjátékok, állatok a poharakban és a tányérokon, vagy egy játék, amelyet az étkező keze aktivál.

Krasota Dubai

A Krasota Dubai 2023-ban nyitotta meg kapuit az „Imaginary Art" show-val, amely nyolc fogáson keresztül vezeti a vendégeket, nemzetközi művészek híres alkotásai által inspirálva. Hat hónappal később a csapat elindította az „Imaginary Future" show-t, egy spekulatív utazást a jövő évtizedeibe. Zarkov elmondása szerint a show tempójának megfelelő beállítása kihívást jelentett.

Fontos, hogy a fókusz a képernyőn vagy az ételen legyen. Amikor sok a fókusz a képernyőn, az étel popcornná válik."

Az élmény gondosan irányítja a vendégek figyelmét: a legizgalmasabb és legdinamikusabb vizuális elemek a fogások közötti szünetekben jelennek meg, és amikor az étel megérkezik, a grafikák ismétlődőek és passzívak lesznek. Az interaktív elemek csak akkor kerülnek előtérbe, amikor a tányérokat eltávolítják.

Hol van pontosan?

A Krasota Dubai étterem az Address Downtown hotelben található, amely Sheikh Mohammed Bin Rashid Boulevard-on, Downtown Dubai területén helyezkedik el. Az étterem a hotel földszintjén van, és egyike Dubai legexkluzívabb és legnevesebb helyszíneinek.

A következő videóban belekukkanthatsz az élménybe.

 Forrás: cnn.com 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek