Szinte mindenki szereti a fagylaltot, de egyes gombócok íze messze túlmutat a csokoládén és a vanílián. Vannak olyan fagyizók és cukrászdák, melyek egészen egyedi összetevőket alkalmaznak, hogy különleges ízkombinációkat hozzanak létre. A legtöbb furcsa ízű fagyit az Egyesült Államokban és Japánban kínálják, de itthon is van képviselője az úttörő újításokkal kísérletező cukrászoknak.
Tavaly nyáron a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó cukrásza, Pálfi Attila mindenkit megdöbbentett, amikor előáállt a sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagylaltjával, mellyel különdíjat szerzett a Balaton fagyija versenyen. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, idén még meglepőbb kreációval jelent meg: a magyarok tipikus, kedvenc strandételéből, a hekkből alkotott nyalánkságot.
Attilát inkább a sós, és a nem hagyományos ízek érdeklik így készített már mentás kígyóuborka fagylaltot, a Kalifa pedig egy málnafagyi, amibe sült kaliforniai paprikát tesz.
"Én nem állítom, hogy a hekkfagyi bárkinek a kedvence lesz, de nem is ez volt a cél. Új dolgokat szeretnék behozni a szakmába, amelyek néhány év múlva már nem is lesznek olyan meghökkentőek" – mesélte Pálfi Attila, aki szerint a különleges fagyik rengeteg embert vonzanak az üzletébe.
De nem ő az egyetlen. Idén, a 11. alkalommal megrendezett Balaton Fagyija versenyt a Promenád Kávéház, Balatoni Mámor nevű vörösboros fügeöntetes diófagylaltja nyerte meg. A fagylaltkülönlegességet bárki megkóstolhatja Balatongyörökön.
Nos, nézzük körül a világban, más cukrászok milyen egyedi ízkombinációt találtak ki! Mutatjuk a legfurcsábbakat.
Homárfagylalt
A Maine állambeli Bar Harborban található Ben & Bill's Chocolate Emporium által kínált Lobster Ice Cream valódi homárhús darabokat tartalmaz vanília fagylalttal kombinálva.
Állítólag a tulajdonosok azért találták ki ezt az ízt, hogy bebizonyítsák, a fagylaltjuk valóban házi készítésű, illetve egy vevő kijelentésére miatt, mely szerint a maine-i falatozó étlapján a homáron kívül minden íz megtalálható. Hát, most már az is felkerült az étlapra – hideg desszert formájában.
Fokhagymás fagyi
A kaliforniai Gilroy a világ fokhagyma fővárosa, olyannyira, hogy a fokhagyma mindenféle váratlan helyen meg található – például a fagylaltban is.
Gilroy-szerte számos üzlet található, amelyek hagyományos gombócként és kehelyben is kínálják ezt a helyi klasszikus, ínyenc desszertet.
Lóhúsos fagyi
A japán Basashi fagylalt, más néven lóhúsos fagylalt valódi nyers lóhúsból készül. Valójában nyers lóhús darabokat tartalmaz, és komoly etikai illetve élelmiszer-biztonsági vitákat váltott ki. Az ellentmondások ellenére ez a merész főzet továbbra is népszerű néhány üzletben és a Namja Town vidámparkban, Tokióban.
Cheetos ízű nyalánkság
A gyerekek határozottan szeretik a Cheetost, de mit keres a fagylaltban? A texasi Marble Slab Creamery hideg, krémes csemegévé változtatta ezt a sajtos snacket.
Az édes krémbe a Flamin' Hot Cheetos zúzott darabjai kerültek, mi több, turmix formájában is beszerezhető.
Savanyú fagylalt
A savanyú fagylaltot először a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en található The Ice Cream Store vezette be. Ez a nem mindennapi nyalánkság aztán az egész Egyesült Államokban elterjedt. A vanília fagylaltot valódi kapros savanyúsággal és zöld ételfestékkel kombinálják, hogy létrehozza ezt az egyedülálló finomságot, amely egyszerre édes és csípős.
Pizza ízű fagylalt
A Little Baby's Ice Creame philadelphiai fagylaltozó akkor szerzett hírnevet magának, amikor elkészített egy pizza ízű fagylaltot paradicsompürével, pirospaprika darabokkal, oregánóval és fokhagymaporral, hogy megragadják ennek a szeretett ételnek a lényegét. Ha szeretnétek, akár el is készíthetitek!
Osztrigás fagyi
Ha a japán lóhúsos fagyi nem lett volna elég megdöbbentő alkotóeleme az édességnek, akkor a távol-keleti szigetország Namja városában osztriga fagylaltot is kóstolhattok, mely valóban tartalmaz osztrigadarabokat.
Libamájas fagylalt
Ezt a furcsa fagylaltot, amit „Kalifornia legellentmondásosabb fagylaltjának" tartanak – Jake Godby séf és társtulajdonosa alkotta meg a San Francisco-i Humphry Slocombe gyárban. A gazdag libamáj és az édes vanília alap kombinációja olyan kényeztető csemegét eredményezett, amelyet egyedülálló íze miatt dicsértek, és kritizáltak is az etikátlan élelmiszertermékek használata miatt. A krémet két édes korong közé is töltik.
Egy biztos: ez a vitatott édesség minden bizonnyal országos érdeklődést váltott ki a nem mindennapi fagylalt iránt.
(Forrás: tasteofhome.com, hijinxicecream.com)