Lassan itt a strandszezon és előkerülnek a tipikusan vízpart mellett fogyasztott ételek. A lángos, fagyi, palacsinta és hamburger mellett örök kedvenc a hekk. De miféle hal ez? Higgyünk a büfék csalogató kiírásainak, hogy a Balatonból fogják? Vagy vérszomjas tengeri rémről van szó? Járjunk együtt utána, hogy mi az igazság a magyarok kedvenc sült haláról.
A hekk semmiképpen sem a Balatonból vagy a Velencei-tóból származik, ugyanis az Atlanti-óceán európai partjai mentén él, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig honos. A torpedószerű testű hal ragadozó életmódot folytat, gyors mozgású rajhalakkal, például heringekkel táplálkozik.
A hekkek hossza legfeljebb 1,4 méter, a súlyuk maximum 15 kilogramm. Viszonylag későn érik el az ivarérettséget, a hímek három-négy, a nőstények 8 éves korukban. Ilyen nagy példányokat viszont soha nem látunk a tányérunkon, mert fiatalabb korukban kerülnek a halászhálókba, így súlyuk általában 35-50 deka között mozog. A csacsihalnak is nevezett hekket már a halászhajón lefejezik és kibelezik, majd lefagyasztják.
Ha a fejével együtt tálalnák, valószínűleg nem örvendene ekkora népszerűségnek, ugyanis ragadozó lévén a szája megnyúlt és egészen a szeme alá ér, amiből nagy méretű, hegyes fogak kandikálnak ki. Tehát ez a tengeri hal a híreszteléseknek megfelelően valóban nem egy szépség, sőt sokak számára ijesztő lehet.
Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy miért nem a saját tavainkból kifogott édesvízi halainkat kínálják a büfések a strandokon? A válasz a kiváló minősége: apró szálkákat alig tartalmaz, jól fűszerezhető, a fehér színű húsa elkészítés után könnyedén lemállik a gerincéről, kellemes ízű és ha jól átmossák, nem jellemző rá a jellegzetes halszag.
Általában fűszeres, lisztes bundában, olajban sütve tálalják kenyérrel, kovászos uborkával vagy valamilyen savanyúsággal, esetleg salátával és sült krumplival.
A mindmegette.hu további különleges recepteket is kínál:
például olaj nélkül, air frayer segítségével sült halat, újburgonya salátával készült hekket, főttkukoricás hekksalátát, fűszeres hekk tenger gyümölcsét rizottóval és halchips-el, vagy gluténmentes hekkfilét fűszeres babbal és chorizóval, de a füstölt hekket elkészíthetjük akár paradicsomos spagettivel is.