A 24 gasztronómiai régió mindegyikének megvannak a maga különlegességei, ám Szlovéniában a december az egyik legizgalmasabb időszak kulináris téren. Ilyenkor nemcsak az emberek szíve, hanem az ízlelőbimbói is ünneplőbe öltöznek, és évszázadok hagyományos ízei kelnek életre.
Szlovéniában sok helyen a mai napig is tartják a böjt hagyományát, amikor olyan egészséges ételek kapnak helyet a menüben, mint a hüvelyesek, gabonafélék és zabkása, tőkehal polentával vagy a burgonyaleves.
Hús csak karácsony napjának beköszöntével kerül az asztalra - főleg sertés formájában, mert az emberek úgy vélik, nem szabad karmokkal visszakaparni, hanem inkább orral kell előrenyomulni az új év felé.
Az asztal akkor jó, ha már nincs hely a poharaknak
A szlovén hagyomány szerint az asztalnak annyira tele kell lennie étellel karácsony napján, hogy lehetetlen legyen helyet találni a poharaknak. Közvetlenül éjfél után a jó szerencse reményében kolbász kerül az asztalra krvavice és pečenice formájában, míg az igazán ínyenc fogást a kappan húsa jelenti, amelyet sütve, töltve vagy ragu formájában tálalnak karácsonykor.
Szlovéniában nemcsak a húsoknak, hanem a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi asztalon. A pácolt retek és a savanyú káposzta az ünnepek hideg napjaiban kiválóak az immunrendszer erősítésére is, míg az öntöttvas serpenyőben készült sült burgonya olyan finom, hogy szinte elolvad az ember szájában.
A karácsonyi kenyérből a jószágoknak is jut
Az egyik legrégebbi szokás a „poprtnik", vagyis a karácsonyi kenyér elkészítése, amelynek hagyománya még a pogány időkből maradt fent. A téli napforduló és fény megünneplésére szolgáló, fehér lisztből készült kenyérhez különleges erőt társítottak, emiatt régen a karácsonyi kenyérből nemcsak az asztalra jutott, hanem a jószágoknak és a szántóföldeknek is, a jövő évi jó termés reményében.
A gyümölcskenyértől a tárkonyos süteményig
A szlovén ünnepi menü nem teljes desszertek nélkül, már ha ennyi fogás után maradt üres hely a gyomrunkban. Az egyik leghíresebb édesség a štruklji, amely különböző töltelékű réteseket takar. Közülük a legnépszerűbb a diós verzió, de kerülhet bele sajt, alma, vagy mák is. A gyümölcskenyér szintén gyakran kerül a karácsonyi asztalra, amelynek receptje régiónként változik, de a friss és szárított gyümölcs mellett a dió ennek az ételkülönlegességnek is fontos alkotóeleme.
Ami viszont soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az a potica. Ez a sütemény hajtogatott és nyújtott élesztős tésztából készül, és különböző töltelékkel töltik meg. Bár több mint 80 különböző töltelék ismert, a tipikus szlovén potica töltelékek közé tartozik a dió, a mogyoró, a tárkony, a mák és a sajt.
A háziasszonyok szerint a jó potica elkészítéséhez elsősorban sok idő és szeretet szükséges, valamint az a titok, amit nagymamák és édesanyák generációkon keresztül adnak át lányaiknak és unokáiknak.
(Forrás: Aviareps/Szlovén Turisztikai Hivatal)