Az amerikai Pizza Hut étteremlánc összeállt egy közel 130 éve működő hongkongi étteremmel, hogy egy hagyományos ételt modernizáljon. Az új kínálat felaprított kígyóhúst, a fekete gombát és a kínai szárított sonkát tartalmaz, melyek az autentikus kígyópörkölt nélkülözhetetlen összetevői, írja a CNN.
Snakes on a pizza?
— Audrey Garcia ☕❤ (@neuromancer1941) November 14, 2023
Ser Wong Fun, century-old restaurant in Hong Kong, has partnered with Pizza Hut to create a unique pie that features the taste of snake meat.
The pizza will be available for a limited time at Hong Kong locations until November 22nd.
CTTO pic.twitter.com/TpO6VdbHbP
Néhány vendéglő Hongkongban és Dél-Kína környékén már régóta kínálja a kígyópörköltet, különösen a hidegebb hónapokban. Sokan úgy vélik, hogy a kígyóhús gyógyhatású, javítja a bőr állapotát és felmelegíti a testet. A kígyókon alapuló gazdag kulináris kultúra Délkelet-Ázsia más részein is elterjedt, például Vietnamban és Thaiföldön, ahol a kígyókat általában fogyasztás céljából tenyésztik.
GET A PIZ-ZA THIS: Pizza Hut in Hong Kong is serving up pies with shredded snake meat pic.twitter.com/MitEE1AzDN
— NowThis (@nowthisnews) November 13, 2023
„Sajttal és kockára vágott csirkehússal párosítva a kígyóhús íze gazdagabb lesz" – nyilatkozta a Pizza Hut Hong Kong hozzátéve, hogy a tápláló hús serkenti a vérkeringést – ez egy általános, a hagyományos kínai orvoslásba vetett hit.
„A pizzával kombinálva áttörést jelent a hagyományos koncepcióhoz képest, hogy mit jelent az egészség megőrzése, miközben kihívást jelent az ember ízlelőbimbóinak" – tette hozzá.
A Ser Wong Fun kígyóétterem Hongkong központjában található, gyökerei pedig egészen 1895-ig nyúlnak vissza – a Pizza Hut velük együttműködve dolgozta ki a legújabb receptet.
A CNN újságírója megkóstolta a pizzát, és úgy találta, hogy a kígyó állaga hasonló a száraz csirkéjéhez. Egy hongkongi lakos, Mabel Sieh igazi ínyenc, aki szereti kipróbálni a különféle pizzákat, ő mégis azt mondta:
Szerintem ijesztő. A kígyók sok kultúrában nem szolgálnak táplálékul, különösen nyugaton."
De a hongkongi születésű Rachel Wong szerint, aki nagy rajongója a kígyólevesnek, mióta először fogyasztott belőle gyerekkorában, izgatott az étlap új tétele miatt. „Az állaga egy kicsit a csirkehúséra emlékeztet, az íze pedig olyan, mint a halé és a tenger gyümölcseié. Szóval szeretem, ha télen magas fehérjetartalmú ételként fogyaszthatom" – mondta.
(Borítókép: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Matt Winkelmeyer - illusztráció)