Kiderült, honnan származik a világ legjobb sajtja

A világ minden tájáról származó sajtokat szakértőkből, vásárlókból, kereskedőkből és élelmiszerekről beszámoló zsűri értékelte az idei World Cheese Awards-on, ahol kiderült, hol készítik 2023-ban a legjobb sajtot a világon. A versenyre idén több mint 4000 sajtot neveztek a világ minden tájáról, amelyből a zsűri egy alapos végigkóstolás után 16 sajtot részesített elismerésben  – adta hírül a TimeOut.

A győztes a norvég Gangstad Gårdsysteri manufaktúra Nidelven Blå nevű sajtja lett, amely egy kézzel készített, félszilárd kéksajt. Ez megelőzte a többi 292 norvég pályaművet. A második helyen a belga Baliehof Houtlandse Asche Kaas, egy kemény, nem pasztőrözött tehéntejes sajt végzett. A harmadik helyezett egy svájci sajt lett, amely az Eberle Würzig Seit 5 Generationen fantázianevet kapta. 

Érdekesség, hogy sem Franciaországban, sem az Egyesült Királyság egyetlen terméke sem került be a legjobb 10-be, pedig köztudott, hogy mindkét ország híres különleges sajtjairól. 

Íme a világ 10 legjobb sajtja 2023-ban: 

  1. Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (Norvégia)
  2. Baliehof Houtlandse Asche Kaas, Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke (Belgium)
  3. Eberle Würzig Seit 5 Generationen, Dorfkäserei Muolen (Svájc)
  4. Eleftheria Brunost, Vivanda Gourmet (India)
  5. Müller-Thurgau Rezent, Käserei Müller-Thurgau (Svájc)
  6. Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selection 50% FiT. Kärntnermilch (Ausztria)
  7. Michel a Rohmilchkäserei Backensholz (Németország)
  8. Holland Delta, Van der Heiden Kaas (Hollandia)
  9. Old Amsterdam Goat, Westland Kaasexport (Hollandia)
  10. Parmigiano Reggiano, Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Olaszország)

A borítókép illusztráció, forrása: Pixabay/Vane Monte

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek