A világ minden tájáról származó sajtokat szakértőkből, vásárlókból, kereskedőkből és élelmiszerekről beszámoló zsűri értékelte az idei World Cheese Awards-on, ahol kiderült, hol készítik 2023-ban a legjobb sajtot a világon. A versenyre idén több mint 4000 sajtot neveztek a világ minden tájáról, amelyből a zsűri egy alapos végigkóstolás után 16 sajtot részesített elismerésben – adta hírül a TimeOut.
A győztes a norvég Gangstad Gårdsysteri manufaktúra Nidelven Blå nevű sajtja lett, amely egy kézzel készített, félszilárd kéksajt. Ez megelőzte a többi 292 norvég pályaművet. A második helyen a belga Baliehof Houtlandse Asche Kaas, egy kemény, nem pasztőrözött tehéntejes sajt végzett. A harmadik helyezett egy svájci sajt lett, amely az Eberle Würzig Seit 5 Generationen fantázianevet kapta.
Érdekesség, hogy sem Franciaországban, sem az Egyesült Királyság egyetlen terméke sem került be a legjobb 10-be, pedig köztudott, hogy mindkét ország híres különleges sajtjairól.
Íme a világ 10 legjobb sajtja 2023-ban:
- Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (Norvégia)
- Baliehof Houtlandse Asche Kaas, Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke (Belgium)
- Eberle Würzig Seit 5 Generationen, Dorfkäserei Muolen (Svájc)
- Eleftheria Brunost, Vivanda Gourmet (India)
- Müller-Thurgau Rezent, Käserei Müller-Thurgau (Svájc)
- Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selection 50% FiT. Kärntnermilch (Ausztria)
- Michel a Rohmilchkäserei Backensholz (Németország)
- Holland Delta, Van der Heiden Kaas (Hollandia)
- Old Amsterdam Goat, Westland Kaasexport (Hollandia)
- Parmigiano Reggiano, Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Olaszország)
A borítókép illusztráció, forrása: Pixabay/Vane Monte