Ahány ország, annyiféle formája van a nap első étkezésének: van, ahol édesen szeretik, máshol ragaszkodnak a kiadós, fehérjében gazdag tálhoz. Lecsó, leves, vagy egy kávézóban állva elfogyasztott croissant: lássuk hogyan indul a nap a világ különböző helyein!
Portugália
Portugáliában egyáltalán nem számít luxusnak elmenni valahova reggelizni, sőt, igen gyakori. Szinte minden sarkon találni egy tipikus portugál desszerteket kínáló pasteleriát, amit nagyjából cukrászdának, esetleg kávézónak lehetne fordítani. Az egyik itt kapható hagyományos reggeli igen egyszerű: egy három csíkra vágott, viszonylag vastag szelet vajas pirítós. Szokás a végére hagyni a középső, kérgetlen részét, amelynek elfogyasztása már-már rituálé számba megy. Otthon persze méz, illetve különféle lekvárok is kerülhetnek az asztalra, amelyek között vannak igen különleges, tipikus portugál kombinációk, például füge és portói bor.
Törökország
Bár a törökök hétvégeken gazdagon megterítik az asztalt, a hétköznapokon általában csak a legszükségesebb alapanyagokat tálalják: sajt, szeletelt paradicsom, uborka és olajbogyó, egyes törököknél pedig tahini (szezámpaszta) és pekmez. Ez utóbbi egy melaszszerű szirup, amelyet gyümölcsmustból készítenek, és tahinivel kevernek. A tojás is rendszeres kísérő, amelyet vagy keményre főtt változatban, vagy omlettként tálalnak, valamint a jellegzetes török fűszerekkel elkészített kolbász. De a legtöbb háztartásban az igazi reggelit a tojásból, paradicsomból, zöldpaprikából készült, oregánóval fűszerezett menemen, más néven török lecsó jelenti.
Olaszország
Az olaszok nem töltenek sok időt a reggelivel, sőt, többnyire le sem ülnek a nap első étkezésére. Ez általában egy gyors kávéból – kapucsínó vagy egy szimpla eszpresszó –, valamint a croissant olasz megfelelőjéből, az édes cornettóból áll. Mindezt valamelyik útba eső kávézó pultjánál fogyasztják el. A reggeli általában zajos és rendkívül energikus, a baristák kávéscsészék tucatjait töltik fel percenként, a látogatók pedig megállás nélkül jönnek-mennek.
Franciaország
Egy tipikus francia reggeli az ízletes pékáruról szól. Ez legtöbbször a frissen sült és még meleg vagy pirított bagett, vajjal és lekvárral megkenve. A kávé szinte nélkülözhetetlen, de a gyömölcslé is gyakran előfordul az asztalon, egy finom csokoládés croissant-nal pedig már nem is lehetne tökéletesebb a nap kezdete.
Finnország
Finnországban a reggeli a puuro nevű zabkását jelenti, amit legtöbbször tejjel, friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel és egy kis vajjal és cukorral szolgálnak fel.
Izland
Egy tipikus izlandi reggeli a sűrű zabkását jelenti (hafragrautur) vagy pedig Skyrt lekvárral. A Skyr egy izlandi eredetű tejtermék, amely kicsit hasonlít a joghurthoz, de annál sokkal krémesebb, még a tejfölnél is sűrűbb, éppen ezért fehérjetartalma is sokkal magasabb. Ha éppen nem zabkását vagy Skyrt reggeliznek, akkor egy kis sós finomság jön: vajaskenyér csukamájolajjal.
Japán
Az európaiak számára egy tipikus japán reggeli jobban megfelelne egy másik napszak étkezésének, mondjuk ebédnek vagy vacsorának. Az asztalra miso-leves, fehér rizs, grillezett lazac, nori (szárított hínár), natto (erjesztett szójabab) és egy kis saláta vagy ecetes zöldség kerül. A japán reggeli gazdag és laktató, anélkül hogy túlságosan nehéz lenne.
Ausztrália
A vegemite egy tipikus ausztrál termék, amit vagy szeret vagy utál az ember. A sörélesztő-kivonatból készült sűrű, fekete kencét nagyon vékony rétegben viszik fel a vajas pirítósra, a kenyér tetejére pedig néha egy szelet sajt is kerül. Ha már elég volt a vegemite-ből, akkor egy kis tojás, szalonna, grillezett paradicsom és gomba, kolbász, bab, iletve röszti burgonya is kerülhet az ausztrál reggeliző asztalra.
Kanada
Juharszirup nélkül nincs kanadai reggeli, mellette pedig a palacsinta, a tojás, a szalonna és a pirítós is mind megtalálhatók a reggelizőtányéron.
Tajvan
A jianbing egy szokásos street food típusú étel Tajvanon, amely a tipikus reggeli is egyben. A név szó szerint sült palacsintát jelent. A tojásból és búzalisztből készült tésztára különféle töltelékek kerülnek, mint például sonka, zöldhagyma, szójabab, földimogyoró, tojás vagy sertéshús, mindezt pedig erjesztett szójából készült hoisin- vagy pedig chiliszósszal teszik még ízletesebbé.
Kolumbia
Kolumbia középső, Andres nevű régiójában egy bőséges reggeli gyakran a changuát jelenti, ami egy vízből, tejből és burgonyából készült leves, tojással a tetején. Amikor a leves felforrt, egy friss tojást törnek rá, a sárgáját pedig elkeverés nélkül főni hagyják a forró lében. Sült zöldhagymával vagy korianderrel megszórva, valamint a levesben megpuhult száraz kenyérrel, esetleg beleolvasztott sajtdarabkákkal tálalják.
Irán
A haleem a Közel-Keleten, valamint Közép-Ázsiában és az indiai szubkontinensen népszerű étel. Ez tulajdonképpen egy búzából, árpából, darált marha- vagy birkahúsból, lencséből, sok fűszerből és néha rizsből készült pörköltszerű étel. Az összetevőket alacsony lángon, néha nyolc órán keresztül főzik együtt, végül pedig sült hagymával, chaat masala fűszerrel, chilivel, gyömbérrel, korianderrel és citrommal ízesítik.
Forrás: Travelo, Taste of Lisboa, Daily Sabah