Örüljünk, táncoljunk, osszuk meg egymással az ételt, mert így tudunk a legjobban kapcsolódni másokhoz. És mindenek felett védjük a természetet, mert csak akkor lehetünk testben és lélekben mi is egészségesek, ha a természet körülöttünk az. Anélkül, hogy túlmagyaráznám a dolgot, talán ez volt Jeong Kwan Snim szerzetes legfontosabb gondolata. A többit az ételekkel fejezte ki.
Több mint 1 éves előkészület előzte meg azt, hogy Jeong Kwan Snim szerzetes és séf eljöjjön Magyarországra és a más kultúrákra, filozófiákra, világnézetekre nyitott séfeknek és a gasztronómia kedvelőinek megmutassa milyen szellemiség, milyen gondolatok rejlenek a templomi konyha mögött.
Jeong Kwan Snim elmondása szerint már többször járt hazánkban, sőt biztos benne, hogy előző életeiben is kapcsolata volt már Magyarországgal, mert otthonosan érzi itt magát. És ez az ő szájából hallva nem csak üres kedveskedés, hiszen életfilozófiája szerint egyszerre van jelen a múltban, a jelenben és a jövőben. Az egymással megosztott ételek pedig mindenzt összekapcsolják.
Miután jelen lehettem azon a szeptember 28-án megrendezett gasztronómiai estén, amit a Harish Parkba szervezett a Koreai Kulturális Központ csapata, úgy gondoltam, könnyen megírom majd az élményeimet és benyomásaimat a Jeong Kwan Snim szerzetes mellett töltött időről. De bizony egyáltalán nem könnyű szavakba foglalni azt a megnyugató érzést, ami ott átjárt a füvön üldögélve, a hagyományosan megterített "asztalok" mellett.
Hogy egy kicsit mégis át tudjátok érezni az este hangulatát, megosztom veletek azt a hálát adó szöveget, amivel az étekzés és meditáció kezdetét vette. Minél többször olvassa el az ember, annál inkább megérti mi is a szerzetes felfogása az életről, az ételről.
"Vajon honnan származik az étel?
Ez az étel minden élőlénynek ajándéka, melyet a Föld, a folyók, a Nap és a szél teremtett.
Ez az étel közelebb visz önmagamhoz, általa megérthetem, hogy a természet jelen van bennem, testem és lelkem forrása.
Az étel elfogyasztása által eggyé válok az univerzummal, ez az étel Felajánlás.
Teljes testemmel és teljes lelkemmel szolgálok minden élőlényt."
Miután elmondtuk közösen – a szerzetes koreai nyelven, a vendégek pedig magyarul – ezt a hálát adó szöveget, kezdődhetett a hagyományos templomi étkezés.
Jeong Kwan Snim konyhája azért különleges, és azért nyerte el 2022-ben az "Ázsia kulináris ikonja" címet a világ 50 legjobb ázsiai éttermét díjazó összesítésben,
mert kulináris oktatás és saját étterem nélkül is olyan szintre fejelsztette a tisztán zöldségeken alapuló szerzetesi konyháját, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A mi, füvön megterített "asztalunkra" külön külön tálakban került párolt rizs, párolt Pyogo (shiitake) gomba rizssziruppal, párolt sült rókagomba és porcsin (bizony jól olvassátok, a gyomnövényünk ehető és nagyon finom), valamint cukkini, amit először vékonyra szelnek, majd a napon megszárítanak és utána vízben ismét beásztatják. Ezzel az eljárással a cukkiniszeletkenek olyan édesen intenzív íze lesz, hogy szinte semmilyen más ízesítőt nem kíván.
A koreai templomi konyha egyébként nem használ se hagymát, se fokhagymát és más hagymaféléket sem, mert ezeknek a zöldségeknek rendkívül magas az energiaszintjük, és megbontják a szerzetesek lelki egyensúját. De ha megkóstoljuk Jeong Kwan Snim ételeit már nem is hiányoznak ezek a hozzávalók.
Nem szoktam túl sűrűn Netflix sorozatokat ajánlani itt az oldalon, de a Chef's Tabel (A séf asztala) című sorozat 3. évadának első része annyira tökéletesen és érthetően mutatta be Jeong Kwan Snim hozzáállását a élethez, a közösen elfogyasztott ételekhez, a természet szeretetéhez és megóvásához, hogy ajánlom figyelmetekbe.
Itt hallható az a kijelentés is, hogy ha valaki szeret főzni és örömet jelent neki a főzés, akkor ne hasonlítsa magát másokhoz, ne akarjon megfelelni vagy jobb lenni másoknál, mert az egó elnyomja a kreativitást. Ha ezt észben tudjuk tartani, és nem az egóra koncentrálunk, a kreativitásunk szárnyalni fog.