Bor & Gasztró
Stílusos vendéglátóhelyek, amiket ne hagyj ki, ha Maribor környékén jársz

Elképesztően finom borok, stílusos borbárok, csábító éttermek, kifinomult ízléssel berendezett kávézók és egy sikkes boutique hotel is gondoskodik arról, hogy a szlovéniai Mariborban és környékén igazán kellemesen tölthessük az időt az őszi napokon. 

A szlovéniai Stájerország városai egy kicsit olyanok, mintha Szentendrén vagy Győr belvárosában, esetleg a budai várnegyedben járnánk, már ha az utcaképet és az építészetet nézzük. De az Ausztriára jellemző pedáns tisztaság iránti elkötelezettség is tetten érhető, az ablakokból pedig ugyanúgy csüngenek a muskátlik, mint a szomszédos országban – nem meglepő, hiszen a régió igen közel esik az osztrák határhoz. De nem csak a kisvárosias idill, hanem a hihetetlenül csábító vendéglátóhelyek miatt is úgy érezhetjük, hogy itt szívesen látnak minket.

Ptuj látképeForrás: Travelo

A régió három egymáshoz nagyon közel eső városát, Maribort, Celjét és Ptujt egy újságíróknak szervezett tanulmányút keretében fedezhettük fel egy szeptemberi hétvégén. A négy nap alatt megismerkedhettünk e városok gazdag kulturális örökségével a római birodalom ókori emlékeitől kezdve a középkori várakon keresztül a mohácsi busójárást idéző néphagyományokig, és azokról a vendéglátóhelyekről is alapos képet kaptunk, amelyeket egy vár- vagy múzeumlátogatás után érdemes felkeresnünk. A következő helyeket mind teszteltük, és jó szívvel ajánljuk, akár hosszabb időt töltenétek errefelé, akár csak átutazóban vagytok. 

PtujForrás: Travelo

Hotel Mitra - Ptuj

Ebben a rózsaszín, barokk homlokzatú boutique hotelben nem csak egy alvóhelyet kapunk, valódi múzeumi élményben is részünk lehet. Rögtön a szálloda bejáratánál ugyanis egy ókori dombormű fogadja a belépőt. Ptuj a római időkben az akkoriban népszerű misztériumvallás, a perzsa napisten imádatára épülő Mitrász-kultusz központja volt, a városban talált emlékek egy részét pedig itt, ebben a hotelben állították ki.

Hotel MitraForrás: Travelo

A csinos antik bútorokkal berendezett szállodában a szobák mind egyedi stílusúak, és igen változatos hangulatot árasztanak. Az én szobámnak egy keresztrefeszítést ábrázoló festmény adott drámai hangulatot, ami a franciaágy felett függött tekintélyt parancsolóan, de más szobák nem ennyire merészek, a kakasos festménnyel dekorált például kifejezetten otthonosnak tűnik. Ha itt szállunk meg, feltétlenül menjünk le a hotel évszázados pincéjébe egy borkóstolóra, ahol a legjobb szlovén borok közül válogathatunk; bár nem vagyok borszakértő, de legjobban a legnépszerűbb bor, a Verus nevű, fantasztikus illatú sauvignon blanc tetszett. Akik szeretik a virágos aromájú borokat, azok valószínűleg rajongani fognak érte.

Hotel MitraForrás: Travelo

Kobal Wines - Ptuj

Rögtön a Hotel Mitra szomszédságában találjuk a város legidősebb épületét, amiben egy elegáns borbár, a saját termékeit áruló Kobal Wines kapott helyet. Ez a letisztult, borospincét idéző belső tér, kristálycsillárral, zongorával és olyan könyvekkel a polcokon, mint az 1001 Wines You Must Taste Before You Die (1001 bor, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz) ideális helyszín, hogy elmerüljünk a fehérborok ezernyi ízének és illatának világában. 

Kobal WinesForrás: Travelo

Ami a kínálatot illeti, a közeli Haloze régi dűlőin termő szőlőkből készült borok között előfordul sauvignon blanc, pinot gris, furmint, sárga muskotály, tramini, chardonnay, rizling de kékfrankos vörösbort is találunk a polcokon. Számomra ismét a két sauvignon blanc emelkedett ki a kóstolón, és talán ez nem is meglepő, hiszen ez a város legjellemzőbb borfajtája. Még borfesztivált is szentelnek a szőlőnek minden évben, amelyről itt tájékozódhatsz bővebben.

Kobal WinesForrás: Travelo

Muzikafe - Ptuj

Úgy tűnik, a szlovének nagyon érteken a hangulatos terek kialakításához. A Muzikafe zöld kertjében olyan érzésünk lehet, mint amikor porcelán csészékből kortyolgatjuk a teát nagymamánk vitrinekkel körülvett nappalijában, de egy növényekkel olyan gazdagon beültetett kertben vagyunk, hogy a madarak is leszállnak az asztalunkra.

MuzikafeForrás: Travelo

Egész napokat el tudnánk tölteni ezen a különleges atmoszférájú helyen, ahol még a magnóból szóló zene is a látványhoz komponált. Ez a művészi összhang nem véletlen; a Muzikafet egy művész házaspár hozta létre, és mindenki magával hozta azt, amihez ért: a feleség a látványterveztésben szerzett tapasztalatát, a zeneboltot üzemeltető férj a zenei érzékenységét. Mindebbe beleszőtték utazásaik alatt szerzett élményeiket és ereklyéiket, így jött létre az 1618-ból származó épületből ez a lélekkel teli kávézó és közösségi helyszín.

MuzikafeForrás: Travelo

LeVino Wine Bar - Maribor

A borok szerelmeseinek ajánljuk a következő helyszínt, de ezúttal már nem Ptujban, hanem Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban járunk (bár ez a település is inkább kisvárosias hangulatú, mindössze 96 ezer fő lakja). A LeVino Wine Bar kívülről nem feltétlenül ragadja meg a tekintetet az egymás után sorakozó éttermek és bárok sorában, de ha az ajtón belépünk, egy fekete-fehér mozaikpadlóval, bársony és bőr bútorokkal, virágokkal hihetetlenül stílusosan berendezett tér fogad bennünket.

LeVino Wine BarForrás: Travelo

Ez a nem túl nagy tér is nagyon kellemes hangulatot áraszt, de ha ennél még intimebb helyre vágyunk, menjünk tovább a ház apró udvarára, ahol rusztikus, fehérre meszelt árkádok alatt kóstolhatunk a helyi borok kínálatából. Kevesen tudják, hogy Maribor a 60-as években a szlovén rock'n roll központja volt, ami köré a város turisztikai szervezete egy városnéző túrát is szervezett. Ha befizetünk a rock'n roll of tastes című túrára, akkor a borokóstolón az italainkhoz illő zenéket is játszanak: izgalmas tapasztalat lehet azok számára, akik kíváncsiak rá, találnak-e kapcsolatot a különféle érzékszervi tapasztalatok között. 

LeVino Wine BarForrás: Travelo

Hi Ko Fi - Maribor

A specialty kávézók világa megosztja a közönséget. Vannak, akik esküsznek a kissé savanykás, ébresztő italra, mások egyszerűen nem szeretik az ízét, és inkább maradnak az olasz stílusú kávé mellett, szigorúan tejjel és cukorral. A speciality kávé röviden olyan minőségi kávét jelent, amelynek előállítása a hagyományos kávékhoz képest magasabb minőségi szabványokhoz igazodva történik, maga a kávé pedig olyan, általában kisebb gazdálkodóktól származik, ahol a kényszermunka ismeretlen fogalom. A kávészemeket kevésbé pörkölik meg, így jobban kijönnek az ital gyümölcsös íz- és illatjegyei – már ha tisztán isszuk.

Cold brew a Hi Ko Fi-banForrás: Travelo

Ha nyitottak vagyunk rá, hogy a borhoz hasonlóan kóstolgassuk az eszpresszót, felfedezve annak ezernyi különféle aromáját, akkor térjünk be a maribori Hi Ko Fi-ba! Egy kis érdekesség a kávéínyenceknek: likőrös pohárban szolgálják fel a cold brewt! De ez a hely nem néz ki minket akkor sem, ha maradnánk a tejjel, cukorral készült verzió mellett, örömmel készítenek nekünk lattét. Az egyik újságíró kolléga az egész szlovén utunk alatt itt itta a legfinomabb tejeskávét!

Hi Ko FiForrás: Travelo

Restaurant Mak - Maribor

Ez a maribori étterem sem feltétlenül ragadja meg a tekintetet elsőre, bár az asztalon elhelyezett kő szobrok, amelyekből egy-egy szál ropogós grissini áll ki, már kezdetben sejtetnek egyfajta különös hangulatot. De hogy nem egy hétköznapi étteremben járunk, azt akkor kezdjük igazán érezni, amikor megérkezik a pincér, a szál grissinikre fellógat egy-egy szelet házi szalámit, és flambírozni kezdi.

Restaurant MakForrás: Travelo

Amikor pedig kihozzák a következő fogást, egy kutyacsont alakú, lazackrémmel töltött ropogós valami, és a pincér pajkos vigyorral közli, hogy a kutyáikat is ezzel szokták etetik, már nincs kétségünk felőle, hogy itt nem akármilyen éttermi élményben lesz részünk... Persze az ilyenfajta erős poénok csak akkor ülnek, ha a felszolgált fogások is ennyire lenyűgözőek. David Vračko Michelin-tányérral díjazott, a Gault & Millau étteremkalauz által a legkiemelkedőbb kategóriába sorolt konyhája szerencsére még túl is teljesít ilyen téren. A hely azoknak ajánlható, akik kedvelik a színvonalas és egyben különleges gasztronómiai élményeket, ugyanakkor nem bánják, ha egy kicsit ki kell mozdulniuk a komfortzónájukból. 

Cékla és békacomb a tányéron a Restaurant MakbanForrás: Travelo

Lalu - Celje

A LALU egy nyugodt, fiatalos stílusú gourmet-étterem Celje központjában, amely különböző nemzetek konyhájából nyer ihletést, legyen az ázsiai, francia, szlovén vagy olasz.

Lalu BistroForrás: Lalu Bistro

A hely szívesen veszi az ételek megosztását, szóval bátran rendelhetünk többféle fogást, és mindannyian külön tányért kapunk, hogy megízlelhessük egymás ételeit is. Az összes fogás nagyon izgalmas volt, de a legizgalmasabb a pirított mogyoróval és egy különleges mártással felszolgált karfiol volt. Ezt semmiképp se hagyjuk ki a menünkből, ha itt járunk!

Lalu Bistro: A pirított mogyorós karfiol balra láthatóForrás: Travelo

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek