A múlt héten lezajlott a Magyarország Tortája 2023. verseny döntője, ahol hat versenyzőnek a zsűri jelenlétében, az Ipartestület tanműhelyében kellett elkészítenie a tortákat. A győztes már megvan, de hogy melyik torta lett idén a befutó, az majd csak augusztusban derül ki – írják a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldalán.
Az idei verseny újdonsága az volt, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület által előírt nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. A zsűri a meghatározott jellemzők (íz/ízek harmóniája, megjelenés/küllem, technológia/praktikum/kreativitás, állag/textúrák/vágási felület) mellett a műhelymunkát is értékelte, mint például a technológiai folyamatok betartása, eszközhasználat szakszerűsége, nyersanyagkezelés. A második zsűrizési körben a zsűritől kapott javaslatok alapján több változtatás történt a tortákon, melyek tovább tökéletesítették a remekműveket.
A nyertes az alábbi 6 döntős tortából került ki:
- BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
- CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
- MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
- MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
- SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
- TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
De melyik lett idén a győztes? Az várhatóan majd az augusztus elején tartott sajtótájékoztatón derül ki, a nagyközönség a nyertes tortát pedig augusztus 19-20-án a Magyar Ízek Utcája rendezvényen kóstolhatja meg először, és ekkortól az ország több száz cukrászdája is árusítja majd.