Franciaország hosszúkás, ropogós kenyere, az ikonikus bagett bekerült a világ regionális ételeinek panteonjába, azaz felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára - írja a CNN, az ENSZ szervezet közleményére hivatkozva.
A hivatalos UNESCO-védettség azt jelenti, hogy a bagett kézműves know-howja és kultúrája, a francia kenyér mögött rejlő szakértelem most már az emberi kultúra szerves részének minősül.
Az ENSZ kulturális testülete szellemi kulturális örökségnek tekinti bizonyos őseinktől örökölt hagyományokat, Magyarországon pedig többek között a mohácsi busó-járás, a matyó népművészet, a kékfestés és a lipicai lótenyésztés részesült az elismerésben.
Magyar étel nem szerepel a listán, de a nemzetközi konyhából a nápolyi pizza, a kimchi-készítés, a belga sörkultúra, a "mediterrán diéta" és az arab kávé is a panteon része.
Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay a CNN-nek elmondta, hogy a bagett védett státusza a hagyomány és a mesterségbeli tudás előtt tiszteleg, és biztosítja, hogy a kézműves sütési mód átörökíthető legyen a következő generációnak.