Nem lehet megismerni egy ország lakóit igazán, ha csak a látnivalókra és a múzeumokra koncentrálunk. Sokkal többet megtudhatunk róluk, ha megnézzük azt is, hogyan hódolnak az élet örömeinek, és belekóstolunk a kedvenc desszertjeikbe. Portugáliától Indiáig mutatjuk, hol mi kerül az asztalra a főfogás után!
Portugália – Pasties de nata
A portugálok kedvenc desszertje a pasties de nata, amelyet szinte minden lisszaboni kávézóban és boltocskában megtalálni. Ez egy úgynevezett pudingtorta, azaz finom, ropogós tésztából készült kosárka, amely színültig van töltve édes, krémes pudinggal. A legjobb melegen, egy kis fahéjjal megszórva fogyasztani, és ha lehet nem egyet, hanem többet is!
A kis süteményeket a hagyomány szerint először a belémi Jeronimos-kolostor lakói készítették el több mint 300 évvel ezelőtt. Majd amikor a kolostor bezárt, továbbadták a receptet egy kis kávézónak (Pasteis de Belem) a sarkon, amely állítólag még mindig szigorúan őrzi a titkát. Szinte minden lisszaboni pékség megpróbálta újraalkotni, így minden recept egy kicsit más lett. Ha a portugál fővárosban vagyunk, semmiképp se hagyjuk ki – nem csak olcsó étel, de reggelinek is kiváló. Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld, íme egy recept.
Tiramisu – Olaszország
A tiramisu nálunk is jól ismert desszert: kávéba áztatott babapiskótákból áll, amelyeket tojássárgájával, cukorral, kakaóval felvert mascarponéval öntenek le. A tiramisu szó szerint azt jelenti, hogy dobj fel, és ez már csak a koffeintartalma miatt is találó név.
Ez a világszerte ismert desszert még mindig viszonylag újnak számít, a legtöbb feljegyzés szerint az 1960-as években találták fel Olaszország Veneto régiójában. Fiatal kora ellenére gyorsan meghódította a világot; ha szeretnéd, te is könnyedén elkészítheted otthon.
Gulab Jamun – India
A gulab jamun már kevésbé ismert, pedig van, aki szerint az egyik legjobb desszert a világon. Falatnyi fánkocskákról van szó, amelyek szárított tejporból, lisztből, joghurtból és vajból készülnek, és fűszerekkel ízesítenek. A fánkokat apró gombócokká gömbölyítik, majd forró olajban kisütik, tálalás előtt pedig néhány órára édes szirupban áztatják.
Ha Indiába, Bangladesbe, Pakisztánba, Nepálba vagy Srí Lankára utazol, semmiképp se hagyd ki, de ha nincs ilyen terved a közeljövőben, otthon is elkészítheted, íme a Mindmegette receptje.
Churros – Spanyolország
A churros, vagy magyarul spanyol fánk, sült tésztarudacskákat jelent. Bár Spanyolországból származnak, de ma már Latin-Amerikában, különösen Mexikóban, Kolumbiában és Guatemalában is nagyon népszerűek, ahol utcai árusoknál vagy kávézókban találkozhatunk vele.
A tésztát egy csillag alakú fúvókába (habnyomó) töltik, majd a rudacskákat forró olajba teszik. Miután aranybarnára sült, megszórják cukorral. Forró csokoládéba vagy karamellkrémbe mártva fogyasztják általában reggelire, de az éttermek desszert menüjén is megtalálhatók.
Lamington – Ausztrália
A lamington csokoládéval és szárított kókuszdióval bevont kis négyzet alakú vaníliás piskóta, amely időnként egy réteg lekvárt is tartalmaz.
Ausztrália kedvenc süteménye állítólag Lord Lamingtonról kapta a nevét, aki az 1890-es évek végén Queensland kormányzójaként szolgált. A történet szerint váratlan vendégei érkeztek, ezért a séfje a maradék vaníliás piskótát csokoládéba és kókuszba mártotta, és ezzel kínálta őket.
Baklava
A Közel-Kelet tipikus édességét, a baklavát az éttermekben gyakran az étkezés végén szolgálják fel, amikor a számlát kihozzák, de kávézókban is rendelhetünk tízóraira vagy uzsonnára.
A baklava papírvékony tészta-rétegekből, vajból, apróra vágott diófélékből és rózsa- vagy narancsvirágvízzel illatosított édes szirupból készül. Ezt kisütik, majd még több sziruppal öntik le, végül pedig kisebb darabokra vágják.
Forrás: bakedin.co.uk, mindmegette.hu