A szentendrei Skanzenben augusztus 20-21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi és az ételek állnak majd a középpontban. Az ünnepi hétvégén gasztronómiai kalandozással és számtalan múzeumi attrakcióval várja a Skanzen a látogatókat!
Akik kilátogatnak a szabadtéri múzeumba - a házakon belüli és a kitelepült konyhák pultjainál - megkóstolhatják a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot, és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát is. A program "Határtalan gasztronómia" nevével tehát tényleg határokat léphetünk majd át.
Perecet és cipót is lehet majd sütni, de a nyári melegben a csalamádé és a hideg szörp is jól fog esni Margit néninél. Bepillanthatunk az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a Skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is mélyebben megismerhetjük.
A kézműves foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat. A learatott gabonaszálakat is felhasználják majd a foglalkozásokon: szalmadísz és aratókoszorú készül rozsszalmából - írták a Skanzen oldalán, ahol a részletes program is megtalálható.
Számtalan játékudvar várja majd a gyerkőcöket is, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból. Szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél kicsiknek és nagyoknak. Székely népmesék mellett mesés ízek és ízes mesék várják az egész családot a múzeum jól ismert színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység Kisbodaki pajtájában.