Az idei Balaton Fagylaltja után – ami a balatonakarattyai Sissi Fagylaltozóban készült, és az "Eszterházy epercsoda levendulával" fantázianevet kapta – a Magyar Cukrász Ipartestület idén 25. alkalommal megrendezte az Év Fagylaltja versenyt. Az idei nyertes ízt, a Szőke zserbót szintén a Balatonnál keressétek!
A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az idei évben ismét lehetett nevezni „Mentes" kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett.
Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.
Az erős mezőnyben a következő eredmények születtek
„I." kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
„M-Mentes" kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi
„C" kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
Ezüstérem: CONSELICE - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
Bronzérem: BALATON SZELE – Nagy László – Békás Kft.
„C/M-Mentes" kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Aranyérem: RIBIZLIS MÁKFAGYLALT – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.
Ezüstérem: CUKORMENTES FEKETE RIBISZKE - Szabados Norbert – König-Units Kft. (FABBRI)
Bronzérem: FŰSZERES MEGGY - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
Különdíjak
Közönségdíj: BELLA SERRATA – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.
Szakmai szervezetek különdíja: MOGYORÓ YUZU MÁLNA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: TRÓPUSI ÉDENKERT – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
A Közönség zsűri tagjai: Erős Antónia (műsorvezető, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója,) Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas színművész), Tóth Enikő (színművésznő), Triscsuk Krisztina (válogatott kézilabdázó) és Vajda Luca (A Konyhafőnök műsor döntőse) voltak.