Az elmúlt hetekben jó pár szabadvízi strandot, hűsölésre alkalmas, filmbe illő hazai szurdokot és naplemente néző helyeket is ajánlottunk - mindezt azért, hogy legyen hova menekülni, ha már túl meleg lenne az aszfalt a lábunk alatt. Most azonban gasztro vonalon megyünk tovább, és dietetikusunk, Schmidt Judit segítségével a tökéletes és környezettudatos piknikezéshez adunk tanácsokat.
Szervezhetjük a Margitsziget egyik terebélyes faóriása alá, vagy Pilisborosjenőre, a Teve-sziklához, Villányba a szőlők közé, vagy éppen a minikertünkbe és a hátsó udvarunkba. A lényeg, hogy legyen nálunk egy piknik takaró, vagy egy pléd, és minden meghívott hozzon magával valami apró finomságot, frissítő innivalót és jókedvet – egy szóval készüljön mindenki piknikre.

A szó eredetéről annyi tudtunk, hogy a francia pique-nique-ből ered, az ikerszó első felét a szúr, csíp, csipeget jelentésből (piquer) eredeztetik, míg a második fele (nique) germán eredetű, és annyit tesz, hogy semmi, semmiség (nichts). Vagyis eszegetni, csipegetni ezt-azt. Hazánkban végül az angol picnic származéka révén honosodott meg.
Ha már ennyi is elég volt ahhoz, hogy meghozzuk a kedveteket a piknikezéshez, akkor most adunk néhány jó tanácsot, hogy mivel és hogyan terítsétek meg azt a bizonyos plédet úgy, hogy se a szervezésbe fektetett energia, se pedig étel ne vesszen kárba.
Ha tudjuk, osszuk fel a teendőket!
Ha a barátaink, családunk körében vagy akár randevú céljából szervezünk pikniket, fontos kérdés azt leszögezni, hogy ki mivel száll be a „buliba". Mivel sok mindenre lehet szükség, előre osszuk fel a teendőket: ki hozza az ételeket, ki az italokat (vizet, teát, limonádét, gyümölcslevet, esetleg némi alkoholt), ki a terítéket, plédet és az esetleges egyéb kellékeket!
Annyit vigyünk, amennyi biztosan elfogy!
Ne pazaroljuk az ételt, így is elég sokat kidobunk egy évben! Próbáljuk meg kiszámolni előre (ehhez lényeges tudni a végső létszámot is), hogy mennyi étel, ital fog elfogyni, és egy kis plusszal (a nagyobb étvágyúakra való tekintettel) számolva készítsük elő, szervezzük össze a hozzávalókat! Nem árt, ha már egy előre elkészített listával megyünk vásárolni, így a felesleges túlfogyasztást is elkerüljük.
Legyen minden étel könnyen fogyasztható!
Persze, a piknik nem arról szól, hogy nagyon szépen együnk, de azért nem árt, ha nem esszük le a ruhánkat, vagy nem kell helyben a szeleteléssel bajlódni. Ezért kerüljük a könnyen folyó, fröccsenő, olvadó, omlós, széttöredező, aprítást igénylő ételeket! A legjobbak a falatnyi, könnyen kézbe vehető, vagy könnyen kanalazható/kenhető ételek.

Jól jönnek például a mini szendvicsek, a csukott melegszendvicsek (toast kenyérből, formakenyérből például), a sós és édes muffinok, a már eleve feltekert vagy bebugyolált, nem túl sok krémmel töltött palacsinták, wrapok vagy kisebb méretű szeletelt, feltekert tortillatekercsek. De vihetünk magunkkal a bő olaj helyett tepsiben sütött húsos vagy zöldséges fasírtot, édes vagy (lehetőleg teljes kiőrlésű) sós kekszeket és kétszersülteket.
Az előre felszeletelt, de nem túl csöpögős zöldségeket (paradicsomból ezért például jobb a koktélparadicsom) különféle krémekbe, kencékbe is mártogathatjuk (avokádókrém, padlizsánkrém, cukkínikrém...). A felszeletelt, meghámozott, kimagozott és leszárazott gyümölcsök pedig kiválóak lesznek desszertnek. (Már ahogy írjuk, megéheztünk - a szerk.)
A romlandó ételeket hűtve szállítsuk!
Ez nem minden piknikre igaz, de ha egy kicsit elegánsabb eseményre készülünk, és a piknikmenü tartalmaz például füstölt lazacot, krémsajtot, egyéb más sajtokat és mondjuk főtt fürj tojást, vagy bármilyen majonézes salátát, akkor ezeket mind hűtve (hűtőtáskában) vigyük a helyszínre, és lehetőleg minél előbb fogyasszuk el, ne várjunk velük 17 órától a naplemente legszebb színeiig. Ha pedig határozottan kánikula van, akkor ...
... kerüljük a halakat, tengeri herkentyűket, a gombát és a nem füstölt sonkakészítményeket, virsliket, nagyon lágy sajtokat.
A sült, párolt húsok és a keményebb sajtok hűtőtáska nélkül is kibírják egy ideig, de jobb ha semmit nem bízunk a véletlenre, főleg, ha egy rét közepén állunk neki falatozni. Egy jó hűtőtáskában, jégakukkal egyébként is egyszerűbb hozni-vinni a finomságokat.
Csomgaoljunk odafigyelve!
Nem nagyon kell magyarázni, miért fontos, hogy jól csomagoljunk. Elég nagy bosszúságot okozhat, ha valami kifolyik a szállítás során vagy az önfeledt eszegetés közben. Amit csak lehet, csomagoljunk külön, figyelve arra is, hogy ezek ne egyszer használatos csomagolások legyenek (nejlon zacskó, folpack és társaik)!

Használhatunk üveg vagy tartós műanyag dobozokat, alufólia és folpack helyett pedig méhviaszos kendőt, amit akár magunk is elkészíthetünk (erről bővebben itt). Papír helyett vigyünk textil szalvétát, így a felesleges hulladék mennyiségét is csökkenthetjük.
Ezzel el is jutottunk a legfőbb pontig!
Ne hagyjunk magunk után szemetet! Akárhova is szerveztük a pikniket, figyeljünk oda, hogy amit vittünk, azt el is hozzuk a helyszínről. Nincs annál rosszabb, ha egy gyönyörű réten, tisztáson vagy kijelölt piknikezőhelyen, megérkezve valaki más szemetét találjuk a földön. Ha mi elszmorodunk, és elmegy a kedvünk az egésztől, akkor távozáskor gondoljunk az utánunk érkezőkre is.