Mi, magyarok nem visszük túlzásba a halfogyasztást. Az évente mindössze 6,7 kilogramm/fő mennyiséggel messze az európai átlag mögött kullogunk. Ennek a nagy része karácsonykor halászlé és rántott ponty formájában kerül az asztalra. Hogyan lehetne ezen változtatni, miért együnk péntekente halat, és a pontyon kívül milyen fajtákat próbálhatnánk még ki ilyenkor? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a cikkben.
Van, hogy a halevésre egyszerűen meg kell érni - azonban ennek már a gyerekkorban meg lehet ágyazni. Érdemes minél hamarabb megtanítani a gyerekeket is a biztonságos, szálkamentes halfogyasztásra és arra, hogy a halak jóízűek, nem büdösek, sokkal inkább tápláló és könnyen emészthető ételek forrásai. Szerencsére évről évre növekvő tendenciát mutat a halfogyasztásunk a különféle programoknak, kampányoknak is köszönhetően, de azért még mindig van hova fejlődnünk, hogy egy kicsit tágítsuk a halas ételeink repertoárját. Erre jó alkalmat kínál a karácsony is, amikor a klasszikus ünnepi fogások mellett becsempészhetünk néhány újszerűbb ételt is. A receptekhez, vagyis azok forrásaihoz is adok ötleteket, így már keresgélni sem kell.
Mit jelképez a hal a karácsonyi menüben?
Szenteste a legtöbb családnál hal kerül az ünnepi asztalra. Ennek többféle magyarázata is van. A vallási szál mögött az húzódik, hogy a hal a megtért és megkeresztelt embert jelképezi azáltal, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette. A hal motívum egyszerre jelképezi Jézus Krisztust, a feltámadt Krisztusban való hitet és azokat is, akik őt követik. A néphagyomány szerint a hal pikkelyei bőséget ígérnek az új évre, a gyors mozgású állat az új évben hasonló előrehaladásra serkenti a ház népét is, amennyiben halat lakmároznak az ünnepi asztalról.
Máshol hogyan készül?
Európa keresztény országaiban is hagyománynak számít a karácsonyi halfogyasztás, bár az adott ország, nemzet szokásainak és gasztrokulturális hagyományainak megfelelő receptúrákkal. Ebben nagy szerepet játszik a tengerek közelsége és ezáltal a halakhoz való könnyebb hozzáférés is. Nézzünk néhány példát közelebbi és távolabbi szomszédainktól.
A halászlé, halleves a lengyeleknél is bevett, míg az oroszok blinit, vagyis lazaccal és kaviárral töltött palacsintát esznek. Németországban a kaviárt pirítóssal tálalják, de ezt inkább előételként eszik, ahogyan a kagylóból, rákból készült salátát is. A norvégok a fehér húsú, sózott, szárított halas ételt, a lutefisket, vagyis lúgos (lúgban áztatott) halat kultiválják. A finneknél is számos halas étel kerül az asztalra a többi karácsonyi étek mellett, mint például a graavilohi (sós lazac), a sillisalaatti (heringsaláta) vagy a lipeäkala (ami hasonló módon, lúgban puhára áztatott tőkehalat jelent).
Magyarország kedvenc hala és halétele
Talán nem meglepő, de a magyarok egyik kedvenc hala a ponty, legalábbis 2014-ben a Halászati Operatív Program (HOP) megbízásból készült felmérés így zárult. Engem mégis elgondolkodtatott ez az eredmény, mivel látszólag sokan nem szeretik ezt a fajtát. Gyakran panaszkodnak a ponty pocsolyás ízére, ráadásul alapvetően zsíros halról is van szó, márpedig a halakat főleg azért is esszük szívesen, mert húsuk jellemzően alacsony zsírtartalmú, és jó minőségű fehérjével látja el a testünket. Viszont az igaz, hogy azért a halzsír nem teljesen azonos a sertés vagy más haszonállatok zsírjával, mivel jóval kedvezőbb zsírsav-összetétele. Bár a hidegvízi, mélytengeri halak zsírja, húsa ilyen szempontból a legértékesebb, azért a hazai, édesvízi fajtákra sem lehet panaszunk. Már, ha hozzájuk jutunk.
Bár szálkás, zsíros a ponty, mégis mint láttuk, egyike a leggyakrabban fogyasztott halainknak. Ebből készül a leggyakrabban a halászlé vagy a karácsonyi rántott hal is. A halászlé ráadásul a 8. legkedveltebb magyar ételként került bele a top 10-be a Mit eszik az ország? nevű gasztrofelmérés során. A nemek szerinti bontásban érdekes módon a nőknél előbbre került, az 5. helyre, a férfiaknál pedig a 9.-re, pedig készítése talán inkább tűnik férfias, mint nőies elfoglaltságnak. Persze tudjuk, hogy ilyet ma már nem igen illik mondani.
Legyen halevő nap a péntek, de ne csak karácsonykor!
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) – az Agárminisztérium támogatásával – 2020. októberében indította el a HalPéntek elnevezésű, halfogyasztást ösztönző országos kampányt. A program célja, hogy a fogyasztók a www.halpentek.hu weboldalon keresztül térképek segítségével megtalálják a halárusító helyeket és a halas ételeket kínáló éttermeket, s emellett remek receptekre is leljenek.
Mivel idén szenteste, vagyis december 24-e történetesen pont péntekre esik, duplán van okunk arra, hogy halat együnk ebédre vagy vacsorára. Ha van bennünk egy kis tettvágy és kíváncsiság, akkor a megszokott halászlé és rántott hal mellett egyéb recepteket és halfajtákat is kipróbálhatunk. Elvégre kiváló és gyorsan elkészíthető receptek sora várja, hogy a ponty mellett a süllő, a pisztráng, a harcsa, a sügér vagy éppen a busa is tányérra kerüljön. Ha az ünnepi menühöz válogatunk receptet, akkor az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló Kapj rá! kampány receptes füzetéből is inspirálódhatunk.
Halra fel, receptben nincs hiány! Fogyasszunk hetente kétszer halat, elsősorban a hazai fajtákat, vagy akár a tengeri halakat és más tengeri herkentyűt is, de figyeljünk a biztonságos vásárlásra, feldolgozásra, elkészítésre is!