Aki egy kicsit is odafigyel arra, hogy milyen minőségű alapanyagok kerülnek az asztalára, az tudja, hogy parmezán és parmezán között micsoda különbségek tudnak lenni. Nekik nem kell elmagyarázni, hogy a Parmigiano Reggiano, vagyis az igazi „parmezán", mely oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM vagy olaszul DOP) rendelkezik, nem az a vákuumzacskózott reszelék, amit a szupermarketben leemelünk a polcról, hogy megszórjuk vele a paradicsomos tésztát.
Ennek a különleges olasz kemény sajtnak legalább 12 hónapig érlelődnie kell, hogy kialakuljanak benne azok az ízek, amelyeket az ínyencek és a séfek elvárnak egy Parmigiano Reggiano gurigától. De minél tovább érlelődik, 24 vagy akár 36 hónapig, annál jellegzetesebb, a szakemberek szerint gyümölcsösebb és diósabb ízek alakulnak ki benne. A textúrája pedig omlósabb lesz, ezek a tulajdonságai pedig a sajtok királyává avatják.
De mi a helyzet egy 21 éves Parmigiano Reggiano gurigával? Milyen lehet annak az íze? Az olasz DOP (Denominazione d'Origine Protetta) irányító testülete, a Parmigiano Reggiano Consortium szerint "váratlan és páratlan aromákat és ízeket" találhatnak benne az ínyencek. Érezhetik az intenzív pirított illatot, amit lassan felvált a szarvasgomba, az aljnövényzet fás és földes illata, valamint a füstös jegyek. Textúráját tekintve pedig egy száraz, morzsalékos állagra kell számítani, ami nagyon könnyen oldódik és olvad - olvasható a Foodandwine.com oldalon.
Ezt, a már most elképesztőnek titulált sajtgurigát árverezik el a World Cheese Awards keretében, amit a spanyolországi Oviedóban megrendezett Nemzetközi Sajtfesztiválon tartanak november 3. és 6. között.
Az érdeklődők a világ bármely pontjáról licitálhatnak online a világ egyik legöregebb Parmigiano Reggiano sajtgurigájára, a végső bevétel pedig jótékonysági célra megy majd. Az online jótékonysági aukció ideje alatt tehetünk ajánlatokat és egyszerű adományokat is eljuttathatunk a Consortium által jóváhagyott két alapítvány javára.
Az első egyesület az Aiutiamo il mondo di Padre Marco Canovi (Segítsünk a világnak Marco Canovi atya által), melynek célja az ugandai életminőség javítása. A második pedig a Mama Sofia szervezet, amely nőket és családokat támogat a nehézségekkel küzdő Kongóban. A liciteket és adományokat a fesztivál végéig, november 6-ig lehet beküldeni.