Ahogyan a hőmérséklet csökken, úgy növekszik a svájci éttermek aggodalma a bevételkiesés miatt, szeptember 13-tól ugyanis csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhatnak beltéren, míg aki ilyennel nem rendelezik, azt csak a teraszon szolgálhatják ki. A tél közeledtével azonban a teraszok egyre kevésbé népszerűek, ezért egyes éttermek azt találták ki, hogy bent is elkülönítenek egy helyiséget azoknak, akiknek nincs védettségi igazolásuk - derül ki a thelocal.com cikkéből.
Néhány intézmény már be is vezette ezt az eljárást, mint a svájci rádió és televízió (SRF) közszolgálati műsorszolgáltató étkezdéje, mely külön területen fogadja az igazolások birtokosait és azokat, akik ilyennel nem rendelkeznek. A berni Hotel Seegarten Marinában a vendégeknem különböző színű karszalafot kell viselniük attól függően, hogy oltottak, gyógyultak, teszteltek-e, vagy semmilyen igazolással nem rendelkeznek, és ennek függvényében szolgálják ki őket.
Az az ötlet is felmerült, hogy nemcsak térben, hanem időben is elkülönítik egymástól az igazolással rendelkezők és nem rendelkezők kiszolgálását, miután sok intézményben nincs elég hely a különböző zónák létrehozásához.