Boldogság, smoothie bowl a neved!

Egészséges, tápláló és roppant finom a kanalazható sűrű smoothie, azaz a smoothie tál. Ráadásul tényleg nagyon egyszerű az elkészítése, és nem csak megenni, fotózni is öröm. Még az Instagram oldalunk is egészségesebb lesz tőle. Tartsanak velünk a jó receptekért és fotózási tippekért!

A napokban sajtóreggelin vettünk részt az UrbanFood Cafe & Coworkingben. A kóstolás mellett bepillantást nyertünk az egyik legszínesebb gasztro trend népszerű tagja, a smoothie bowl, azaz a smoothie tál elkészítésébe is. Visszatekintésként ebben a korábbi anyagunkban megismerheti az előzményeket. Az alábbi receptek és fotózási tippek alapján pedig bárki tápláló, ízletes és látványra is boldogságot hozó reggeliket tud készíteni. Jó étvágyat hozzá!

Horny Hedgehoge smoothie bowl (1 személyre)

Horny Hedgehoge smoothie bowlForrás: Mudra László

Hozzávalók az alaphoz:
● 180 g fagyasztott banán
● 1,3 dl Funky Forest Horny Hedgehoge ital
● 1 csipet fahéj
● 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)

Hozzávalók a feltéthez:

● 5 db almachips
● 1 teáskanál kandírozott gyömbér apróra vágva
● 1 evőkanál görög joghurt
● 1 teáskanál méz
● 1 evőkanál pirított, fűszeres dió

Elkészítés:

Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt pürésítsük csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá préslevet ízlésünk szerint. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Végül osszuk ketté a tálat képzeletben, és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.

Dekorációs tippek Matók Zsuzsi food stylisttól: 

Mindig érdemes többféle szín- és ízkombinációt kipróbálni. A workshopon az volt az elképzelés, hogy az alaphoz illő színeket használjunk, de egy kis fekete szezámmag, pár csepp fehér joghurt és az aranyló mézcseppek bármelyik színű alapot feldobnak. Hagyjuk elszabadulni a fantáziánkat, ne befolyásoljanak az Instagram fotók, ahol szinte vonalzóval kicentizett mintákat mutogatnak a véleményvezérek. A lazán, bátran feldobált gyümölcsök és magok a fotókon is jobban mutatnak.

Metál Mole smoothie bowl (1 személyre)

Igazi metál fényekben ragyog ez a smoothie bowl!Forrás: Mudra László

 Hozzávalók az alaphoz:
● 90 g fagyasztott banán
● 35 g fagyasztott meggy
● 1 dl Funky Forest Metál Mole ital
● 25 g alma (héjával együtt)
● 30 g nyers cékla
● késhegynyi vanília kikapart belseje
● 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
● opcionális: céklapor, az erősebb bordó színhez

Hozzávalók a feltéthez:
● 1 teáskanál pirított mák
● 5 db cékla chips
● 5 szem szeder/áfonya
● 1 evőkanál gránátalmamag
● 1 teáskanál aszalt áfonya
● 1 evőkanál ribizliszósz

Elkészítés:

Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe, és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk hozzá még préslevet vagy vizet. Öntsük tálba és dekoráljuk.

Dekorációs tippek Matók Zsuzsi food stylisttól:

Ezen a metálfényű piros smoothie-n a cékla chips viszi a pálmát. Rusztikus, állagra ropogós és nagyon jól néz ki, ha csak úgy rádobáljuk a krém tetejére. A fekete mák vagy chia mag vagy éppen fekete szezámmag és a sötét áfonya pedig még jobban megvadítja a látványt.

Tranquil Turtle smoothie bowl (1 személyre)

A mogyoróvajas abonett hatalmasat dob a látványon és az ízeken isForrás: Mudra László

Hozzávalók az alaphoz:
● 135 g fagyasztott banán
● 30 g fagyasztott avokádó
● 25 g körte (héjával együtt)
● 1 dl Funky Forest Tranquil Turtle ital
● 13 g finomszemű zabpehely
● 30 g baby spenót
● fél bio citrom leve és héja
● 1 csipet őrölt kardamom mag
● 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)

Hozzávalók a feltéthez:

● 6 szem áfonya
● fél banán felszeletelve
● fél kivi felszeletelve
● 1 kávéskanál fekete szezám
● 1 evőkanál darabos mogyoróvaj
● 1 szelet extrudált rozskenyér (díszítéshez csírák, virágok, tökmag, pici méz ízlés szerint)

Elkészítés:

Ennek a smoothie bowlnak az alapja is úgy készül mint a többi, vagyis a hozzávalókat turmixgépbe rakjuk, és 10-20 másodperc alatt csomómentesre, lágyan krémes állagúra pépesítjük. De ebben az a jó, hogy a maradék banán mellett a maradék avokádót és az utolsó levélke bébi spenótot is fel lehet használni, és így nem kell kidobni semmit. A tálba öntött krémet pedig fekete, piros és zöld színű gyümölcsökkel, magokkal, csipszekkel és rügyekkel is díszíthetjük.

Készülnek a tálakFotó: Koncz Márton/Travelo

A workshopon mi is ezt a zöld smoothie bowlt készítettük el, és annyit próbálgattuk fotózni, hogy a végén majdnem el is felejtettük megenni. De aztán annak is eljött az ideje, és a legszívesebben kértünk volna még egy tálkával olyan finom, laktató, de mégis könnyű volt az egész. Ha nem is minden nap, de biztosan otthon is készítünk majd ilyet, mindenféle színben.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek