Zöld, krémes és felfrissít, mi az? Nem arcpakolás!

Ősszel kevesebb a napsütés, ami hatással lehet a kedélyünkre is. Csökkenhet szervezetünkben a boldogsághormonok mennyisége, de szerencsére vannak eszközeink, melyekkel fényt és vidámságot csempészhetünk a hétköznapokba. Az energiaszintünket és a kedvünket is feldobhatjuk a színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal, vagyis smotthie-val készült kásákkal. A Funky Forest sajtóreggelijén és workshopján az UrbanFood Cafe & Coworkingben meg is tudtuk kóstolni a színes és egészséges finomságokat.

Jó ételt csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni, és ez nem csak a fine dining fogásokra vagy egy ünnepi ételsorra vonatkozik, hanem egy olyan hétköznapi reggelire is, mint mondjuk egy tál smoothie. A workshopon készített reggelikhez Funky Forest présleveket használtunk, amelyek fenntartható és környezetbarát módszerekkel készülnek a Nógrád megyei Szécsényben.

Fotó: Koncz Márton/Travelo

A cégnél a gyümölcsök préselése után maradó szárazanyagot állatok takarmányaként hasznosítják, valamint napelemmel termelnek áramot és saját szennyvízrendszer használatával tehermentesítik a csatornát. A márka mögött álló csapat több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hazai vendéglátóiparban, korábban szerveztek már termelői piacokat, és működtettek farmbisztrókat is, de végül a 100%-os préslevek hozták meg számukra az áttörést, mivel minőségi alapanyagokkal dolgozhattak, és kész terméket tehettek le az asztalra. 

A préslénél kimarad a vízzel higítási folyamat, így tényleg a gyümölcsből-zöldségből kinyert levet ihatjuk meg, magyarázta a dietetikusFotó: Koncz Márton/Travelo

A sajtóreggelin bemutatkoztak a présleveket készítő csapat tagjai, valamint Szabó Adrienn klinikai dietetikus, majd a gyakorlat vagyis a smoothie-k elkészítése következett. Utóbbi pedig egyáltalán nem ördöngős feladat, csak kell hozzá egy-két színben passzoló gyümölcs és magocska a hűtőből vagy a spejzból. A tálak elkészítéséhez és díszítéséhez Matók Zsuzsi és Fodor Mariann food stylistok voltak a segítségünkre.

De mi is az a smoothie bowl?

Nem más, mint folyadék (gyümölcs-, préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető. A színpompás tálak vendégvárásra is alkalmasak, és sütemény helyett édességként fogyaszthatók. De edzés előtt 1-1,5 órával is remek táplálék lehet, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk. Meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk.

Smoothie-k Szabó Adrienn dietetikus ajánlásávalFotó: Koncz Márton/Travelo

Szabó Adrienn kérdésünkre elmondta, hogy a szervezetünk akkor a leghálásabb, ha egészségesen és változatosan eszünk. Ebbe a változatosságba pedig jól beleillenek a smoothie-k. De ha a héten egyszer-egyszer befigyel egy finom kakaóscsiga, akkor sem áll meg a világ. Mert bizony szerinte superfood minden, ami egyénenként jó a szervezetnek, legyen az minőségi 100%-os préslé, vagy gyümölcslé (de a 25%-os, sűrítményből készült levek nem tartoznak ide), egy jó minőségű kenyér vagy péksütemény, egy finom szendvics, vagy egy szelet szép hús. Sőt tejet is lehet fogyasztani, csak odafigyeléssel és mértékkel, törekedve a megbízható minőségre, ami nem a tej magas zsírtatalmától függ.

Mi szem, szájnak ingere...Fotó: Koncz Márton/Travelo

Érdemes többféle szín- és ízkombinációt kipróbálni, megtapasztalni új variációkat. Rusztikusan kombinálni a gyümölcsöket és magvakat, hogy már ránézéskor megjöjjön az étvágyunk. Nem kell mindenképpen a vonalzóval megrajzolt Instagram fotókhoz alkalmazkodnunk, az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a smoothie-tál elkészítése és fogyasztása közben is.

A következő cikkben a fotózási tippeket is megosztjuk..Fotó: Koncz Márton/Travelo

A workshopon ez sikerült is. A food stylistok segítségével fotóra kívánkozó és finom reggeliket sikerült készíteni, amit valószínűleg nemsokára otthon is újraalkotunk majd. Hogy hogyan? Receptjeinkből ez is kiderül. Tartsanak velünk holnap is! 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek