Az IKEA alapítója, Ingvar Kampard 1956-ban döntött úgy, hogy éttermet nyit az első, Älmhultban található Ikea üzletben. A cég szerint Kamprad úgy vélte, hogy "éhgyomorral nehéz üzletet kötni". Újabb három évtizedbe telt, mire az IKEA bemutatta azóta ikoná vált ételét, a svéd húsgolyókat. Az IKEA Food Services ügyvezető igazgatója korábban azt mondta "Több fasírtgolyót értékesítünk, mint bármi mást az IKEA kínálatából."
És ez a tény azóta is fennáll, a húsgombócok pedig szerves részévé váltak az IKEA-élménynek. Éppen ezért az amerikai IKEA több mint két héten át, korlátozott számban árulni kezdte a világban oly sok helyen belengő húsgombócillatot.
A nemrég Huvudroll-ra átnevezett fasírtgolyók szagát illatgyertyába zárták a tervezők, és ezzel ünneplik az amerikai IKEA Family 10. születésnapját.
A gyertya az "IKEA Store in a Box" (IKEA egy dobozban) akció része. A korlátozott példányszámban elérhető gyűjteménybe az IKEA legismertebb illatai és ízei kerültek bele, de mint egy zsákbamacskánál, nem lehet tudni pontosan micsoda.
Sajnos egyelőre csak az amerikai IKEA Family tagok részére érhetők el a dobozok, illetve az ünnepi kedvezmények – de ki tudja, valamikor talán hozzánk is elérnek az efféle érdekességek, és mi is ízesíthetjük a lakásunkat húsgolyó-illatfelhővel. Addig pedig elkészíthetjük a finomságot házilag, egy korábban közreadott "összeszerelési útmutató szerint" és együk is meg, ne csak szagoljuk.