No Martini? No party! – Bármikor, ha az ital említésre kerül, valószínűleg sokaknak ez a reklámszöveg ugrik be elsőként. Az emlékezetes képkockákon máig igen sármos George Clooney sem jut be a buliba, mert nincs nála az ominózus üveg. De hogy miért olyan különleges és híres ez az ital, azt a martini napja alkalmából most már tényleg jó lesz megtudni; legalábbis dietetikus kolléganőnk utánajárt a témának, és szerinte sokkal több van benne, mint amit elsőre gondolnánk.
Persze George Clooney már régóta jóval több, mint Ross doktor a Vészhelyzetben, de tény az is, hogy jó ideig arca volt egy kávémárkának és a Martininek is. Nem tudni, mekkora álma a marketingeseknek egy ilyen reklám elkészítése, mindenesetre a zeneszerzőkkel közös munkájukat dicséri, hogy ha a martini üzenetét zenében lehetne megfogalmazni, akkor az nem lehetne más, mint A night like this című szám Caro Emeraldtól. Nekem legalábbis a dal most már örökre ezt a sokoldalú italt juttatja majd az eszembe.
A martini eredete
Az első martini világnapot a Belvedere Vodka ünnepelte 2012-ben, a következő évben pedig a világ legnagyobb pohárköszöntőjét rendezték meg, hogy megemlékezzenek az egyik legnépszerűbb koktélról. Mert a martini egy koktél, még ha inkább italmárkaként is ismert. A ginből és vermutból készített ital egészen pontosan 6 cl gin és 1 cl száraz vermut keveréke, bár az arányok idővel változtak. Klasszikusan olívabogyóval vagy citromhéjjal díszítik.
A borókabogyóval ízesített gin neve a francia genévrier (borókabogyó) szóból ered. A gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesített vermut pedig ürmös- vagy likőrbor, ami németül Wermut, és ebből származik a vermouth, itthon pedig a vermut kifejezés. Arra pedig, hogy honnan ered maga az ital, több magyarázat is született. Akad olyan elmélet, amely szerint a martini 1911-ben született a New Yorkban található Knickerbocker Hotelben, és a koktélt feltaláló csapost hívták Martininek (Martini di Arma di Taggia volt a teljes neve).
Ennél talán eredetibbnek hangzik az az elképzelés, mely szerint az ital a kaliforniai Martinez városából származik az 1800-as évek közepéről, az aranyláz idejéről. Vélhetően egy sikerrel járt aranybányásztól, aki a helyi bárban ünnepelte meg a szerencséjét. A bárban pezsgőt kért, de mivel azt nem kapott, így a csapos ragaszkodott ahhoz, hogy elkészíthessen egy italt az éppen meglévő alapanyagokból: gin, vermouth, bitter, maraschino likőr és egy szelet citrom volt a kínálat. Így született a "The Martinez Special" nevű ital, amely a mai martini alapjaként szolgál(hat).
Több mint 150 éves múlt
Európában általában jégkockákra öntött vermuttal szolgálnak ki minket, ha egy bárban „martinit" kérünk, mivel a több mint 150 éves múlttal rendelkező, olasz Martini nevű italmárka, ami főleg vermutjairól híres, jóval népszerűbb a martini koktélnál.
A céget Alessandro Martini vállalkozó és Luigi Rossi gyógynövényszakértő alapította 1863-ban Torinóban. A márka Martini vállalkozó szellemét és Rossi alkotói zsenialitását több mint 150 éve kitartó vermuttá varázsolta. A Martini így jóval többet jelent egy vermutnál: két, saját vízióval rendelkező férfi története ez. Ma már nemcsak vermutot, de bittereket, pezsgőket is gyártanak, és mint az kiderült, nemcsak az italkészítésben, de marketingben is igen erősek. Ha a név eredetét keressük, sokak szerint a Martini & Rossi rövidítése adta az ihletet.
A martini önmagában sem egy egységes koktél. Több ízben és színben is kapható, így elég sokféle ízlést és igényt kielégít. A száraz (dry vagy extra dry) martini színe világos, az ital víztiszta. A fehér martini – bianco/blanc/medium dry – félszáraz vagy édes, sárgás színű. A vörös – rosso/rouge/sweet – pedig édes, színe megegyezik a nevével. De van még a rosé, ami rózsaszínes árnyalatú, íze édes-kesernyés.
A filmtörténelem leghíresebb martinija
A martini sokféle koktél alapanyagául is szolgálhat. Gondoljunk csak James Bond ikonikus mondatára, ami számos más filmet is megihletett: felrázva, nem keverve (shaken, not stirred), ami Vesper Lynd, a Casino Royal nőalakja után kapta végül a Vesper Martini koktél nevet.
Az ütős ital – amelynek készítését a Casino Royale 1953-as kiadásában, könyv alakban említik elsőként, még jóval a mozivászon előtt – gint és vodkát tartalmaz, eredetileg pezsgős kehelyben felszolgálva. Ehhez az italt azonnal fel kell rázni, nem keverni, amíg jéghideg, majd egy nagy szelet citromhéjat hozzáadni. Bár Ian Fleming regényeiben James Bond gin martinit iszik, a filmekben már vodka martinit.
De nem James Bond itta először keverve!
A shakerrel készített változat eredete kedvenc titkos ügynökünket megelőzve már John O'Hara 1935-ös Butterfield 8 című regényében is feltűnt, ahol az egyik szereplő a rázott martinit dicsérte a keverttel szemben. Nick Charles nyomozó, akit William Powell játszott A sovány ember (The thin man, 1934) című filmben pedig azt mondja egy csaposnak, hogy a száraz martinit mindig a keringő ütemére kell rázni.
Harry Craddock klasszikus koktélkönyve, az 1930-as Savoy Cocktail Book alapján pedig mindegyik martinit alaposan felrázva kell készíteni. Bár azóta már, mint sok minden, ez is megdőlt, és a keverés sem tűnik szentségtörésnek.
Mi a kapcsolat a martini és a rúdtánc között?
Ha magunk elé képzelünk egy klasszikus martinis poharat, aminek széles pereme van, benne egy fogpiszkálóra szúrt, hetykén kiálló olívabogyóval, és azt megpörgetjük a pohárban, akkor meg is van az a figura, amit a rúdtánciskolákban a kezdő szintű elemek között is megtalálunk martini néven.
Az egyik lábat ilyenkor spiccben, kifeszítve kell tartani, míg a másikkal a rúdon stabilizáljuk a testhelyzetet, és ha ebben a pozícióban pörgünk egyet a rúdon, egyik vagy mindkét kézzel a rudat szorítva, akkor a lábfejünkkel máris az olívabogyóéhoz hasonló ívet írunk le.
Ne feledjük a felelős fogyasztást!
Akadnak, akiknek a citromból martini helyett a limonádé készítése a lehetséges út, mivel nem feledkezhetünk meg az alkohol azon hatásairól, amelyek miatt a felelős, mértékletes fogyasztást olykor a teljes megvonás váltja fel. Ha valaki várandós, szoptat, gyereket tervez, vezet, dolgozik, olyan gyógyszert szed, amire nem ihat, vagy orvosi kezelés alatt áll, már leszokott alkoholista, illetve, ha olyan betegsége van, amelyet negatívan érint az alkoholfogyasztás, akkor mindenképpen az absztinencia javasolt.