A Top Dollar nevű pénzügyi tanácsadó cég több mint 500 egy, két és három Michelin-csillagos étterem menüjét vizsgálta meg, hogy megtalálja a legolcsóbb fogásokat. Végül listát állított össze, melyen 25, egy csillaggal rendelkező étterem szerepel, ahol a menü 50 dollár alatt van, és további 75, maximum kétcsillagos étterem, ahol 100 dollárnál kevesebbet kell fizetni egy vacsoráért - derül ki a matadornetwork.com cikkéből.
A legolcsóbb Michelin-csillagos étterem a Hostellerie la Montagne a franciaországi Colombey-les-Deux-Eglises városában, ahol 24,52 dollárba (7605 forint) kerül egy menü. A második a bécsi Edvard, ahol 27,06 dollár (8390 forint) a menü, a harmadik helyre pedig a budapesti Borkonyha került, ahol 28,12 dollárért, vagyis mintegy 8720 forintért ehetünk, bár a mi számításaink szerint egy háromfogásos menü levessel és desszerttel már akár 8250 forintból is kijöhet. Íme, a tizes lista:
- Hostellerie la Montagne, Colombey-les-Deux-Eglises, Franciaország, 24,52 dollár (7605 forint)
- Edvard, Bécs, Ausztria, 27,06 dollár (8390 forint)
- Borkonyha, Budapest, 28,12 dollár (8720 forint)
- Silabario, Vigo, Spanyolország, 30,56 dollár (9475 forint)
- Bistro Racine, Braine-le-Château, Belgium, 30,85 dollár (9565 forint)
- Three Coins, Tajpej, Tajvan, 35,73 dollár (11080 forint)
- The Coach, Marlow, Egyesült Királyság, 36,22 dollár (11230 forint)
- Schranners Waldhorn, Tübingen, Németország, 36,78 dollár (11405 forint)
- Picchi, São Paulo, Brazília, 37,34 dollár (11580 forint)
- Phénix, Sanghaj, Kína, 38,28 dollár (11870 forint)
Az Egyesült Államok legolcsóbb étterme a lista 19. helyén található San Franciscó-i State Bird Provisions, ahol egy három fogásos étkezésért 45 dollárt kérnek. A legolcsóbb háromcsillagos étterem a tajvani Le Palais, ahol már 138,63 dollárért lehet vacsorázni.