Az Ikea észak-amerikai séfek közreműködésével készített online szakáncskönyvet, melyben ötven recept található, és ezek mindegyikében fontos szerephez jutnak az olyan konyhai hulladékok, amiket már egyébként kidobnánk - adja hírül a forbes.hu.
A receptek között a desszertektől kezdve a főételig szinte minden típusú fogás megtalálható, többek között olyan alapanyagok felhasználásával, mint az almamag, a répa vagy reteklevél, illetve a banánhéj.
A könyv arra szeretne rávilágítani, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek ezekben a mellőzött alapanyagokban, vagy akár a kidobásra szánt csirkecsontokban is, és ezekből még mennyi mindent lehet kihozni – írják a könyv szerzői az előszóban. Szerintük ezek az apróságok újdonságot hozhatnak az ember életébe.
Az online könyvben ugyanakkor nemcsak recepteket találunk, arra is kapunk ötleteket, hogy mit kezdjünk a fogyasztásra már a szerzők szerint is alkalmatlan zöld hulladékokkal. Szó esik arról, hogyan termesszünk a levágott zöldségvégekből új növényt, hogyan használható a tojáshéj, mint vízkőoldó, és hogy hogyan készítsünk uborka maradékból rovarriasztót. A 111 oldalas, angol nyelvű Scrapsbook ingyenesen letölthető innen.