A Pannonhalmi Bencés Főapátság tavaly nyílt sörfőzdéjében trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teljessé vált a belga monostori hagyományokból született sörkínálat. Ez a kezdő lépése annak, hogy virágzó apátsági sörkultúrát alakítsanak ki Magyarországon - olvasható a sajtóközleményben.
A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban már több száz évvel ezelőtt is foglalkoztak sörfőzéssel, de a korabeli sörök részletes receptúrái nem maradtak fenn. Tihanyi Fülöp, sörfőző mester és csapata éppen ezért felvették a kapcsolatot több belga apátsági sörfőzdével is, mikor pár éve megkezdődött a pannonhalmi sörfőzés felélesztése.
A Belgiumban kapott útmutatások segítségével, otthoni körülmények között láttam hozzá a belga monostori hagyományokból született alapkészlet megalkotásának
- mesélte a sörfőző mester.
Az új terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait. A blonde, dubbel, tripel és quadrupel megjelölések eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztóknak csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is - írták a közleményben.
Az új termékpalettával a bencés sörfőzde a hazai belga apátsági sörkultúra megteremtéséért kíván dolgozni, és az a célja, hogy a magyar fogyasztók is megismerjék az évszázados sörtípusok itthoni változatait.