A Vanja szlovén étolajat választották az északi félteke legjobb olívaolajának Az Olio Nuovo rangos nemzetközi olívaolaj-versenyt évente kétszer rendezik meg, februárban az északi féltekén termelt olívaolaj-fajtákat zsűrizik, augusztusban pedig a déli félteke olívatermelői versenyznek egymással. A déli féltekét illetően július végén hirdetnek eredményt Abu Dzabiban.
Az idei első versenyt Párizsban tartották, és az étolajipari szakértőkből és elismert konyhafőnökökből álló zsűri értékelése szerint az isztriai Vanja Dujc által előállított olívaolaj lett a legjobb. A Malija tengerparti faluban lévő, 1984 óta működő birtokon mintegy 1200 olajfa évi 3300 liter olívaolajat ad, amiből a zsűri elnöke szerint egy „csodálatos, összetett olaj készül, kiegyensúlyozott, tüzes beütéssel a végén" - írták az MTI-n.
A koperi székhelyú Vanja Dujc már több nemzetköz elismerést is elnyert, és többen olívaolaj-suttogónak is nevezik. Első világbajnoki címét 2010-ben, a sanghaji világkiállításon nyerte el.