Hogy hogyan alakult ki a kuglóf, mint sütemény, arról nagyon sok az elképzelés, de egy biztos, már évszázadokkal ezelőtt is ismerték a receptjét. Persze nem a sütőporos változatét, hanem az élesztős verziót. Egyes elméletek szerint Elzászban szolgálták fel először ezt a fajta süteményt, méghozzá a bibliai három királyoknak, akik Betlehemből hazafelé beutazták a vidéket. Mások azt állítják, hogy az ókori rómaiakig vezethető vissza a kuglóf története. Egy harmadik verzió szerint pedig a kapucinus rend fiatal szerzeteseihez köthető az eredete, akik a kolostorba vonulásuk után kaptak egy süteményt, melyet cuculla offának hívtak.
A kuglóf magyar neve a német Gugelhupfból eredeztethető, melynek eleje a latin cuculla (csuklya, kapucni) szóra vezethető vissza. A szó másik fel a hefe, vagyis az élesztő köznyelvi elnevezéséből hopf jött - írták az Imadunksutni.hu oldalán.
Az első, modern kuglófreceptet a 17. században jegyezték fel, és ezzel a sütemény el is indult világhódító útjára. A 18. századra egész Európában, később pedig világszerte is megismerték a nevét. Eleinte a polgári családok kedvelt süteménye volt, és sokan érzték magukénak a kuglóf eredeti receptjét.
De bárkihez is kötötték, az elzászi Ribeauville településéhez, ahol nyaranta még kuglóffesztivált is rendeznek, vagy a Rajna menti manufaktúrákhoz, ahol kuglófformák százezreit gyártották le, vagy éppen Versailles-hoz, ahova Marie-Antoinette francia királyné vitte el a receptet Ausztriából, egy biztos; a kuglóf nem kuglóf a közepén található "kémény" nélkül.
Ez a jellegzetes forma pedig azért fontos - akár sütőporos akár élesztős változatot készítünk - mert a nagy és magas formába nagy tömegű tésztát öntünk. A forma által kreált „kémény" pedig biztosítja, hogy a tészta mindenhol rendesen átsüljön.
A budapesti Kuglóf Bisztó nevű reggelizőben és sütizőben november 7-én szombaton ezeké a történelmi süteményeké lesz a főszerep. Kóstolhatunk majd kéményeset és nem kéményeset egyarát, kicsi és nagy Gugelhupfot, porcukrosat, gyümölcsöset és csokisat is. De lesznek még más klasszikus sütemények és kekszek is, valamint forralt bor és kávé.