Könyv jelenik meg a legendás svéd étteremről, ami az egyik percről a másikra bezárt

Masszív és sok mondanivalóval bíró könyv jelenik meg a nordic cuisine ikonikus étterme, a Fäviken történetéről, a vidékről, ahol 2009-ben megnyitott, a recepterkről, amikkel szinte pillanatok alatt törzsvendégeket, majd kettő Michelin-csillagot szerzett, és remélhetőleg azokról az okokról is, amik miatt 2019-ben, szinte egyik pillanatról a másikra bezárta kapuit.

Csak a legelvetemültebb gasztro-rajongók zarándokoltak el ide, mégis mindig tele volt a foglalási listaForrás: Kent Wang / Wikipedia.org

Az étteremlegenda séfje és tulajdonosa Magnus Nilsson volt, aki rövid idő alatt beírta magát, és a világ végén lévő éttermét a gasztro-történelembe, valamint a kortárs skandináv konyha kultúrtörténetébe. Pedig a Fäviken az ország egy kietlen vidékén, a Norrland országrész Jämtland nevű tartományában működött, így nem volt könnyű megközelíteni. Sőt a végén már asztalt is csak hónapokkal előre lehetett foglalni.

Már 2012-ben a legjobbak között volt a vendéglátóhely; a Világ 50 Legjobb Étterme toplistájának élvonalában sorakozott, és kultikus helyszínnél vált. A séf és tulajdonos 2019 májusában mégis úgy döntött, hogy bezárja a kapukat. Még a szakma sem tudja igazán mi vezetett ehhez a hirtelen elhatározáshoz.

De talán a most megjelenő, átfogó könyvből, ami a Fäviken: 4015 Days, Beginning to End címet kapta, végre kiderül.

A kemény fedeles könyv több mint 100 receptet és 130 színes képes illusztrációt rejt, így nem is igazán szakácskönyv, inkább egy úttörő étterem története az ételeken keresztül. Az angol nyelvű könyv a neves Phaidon Press gondozásában jelenik meg, itthon pedig a Cookbooks könyvesboltban lehet majd megtalálni 2020. november 11-től, ami utal a Fäviken 11 éves fennállására is.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek