Krk sziget turisztikai hivatala úgy döntött, egy csokorba gyűjti a helyi ételkülönlegességeket és összefűzi őket egy szakácskönyvbe. A Krk arany sziget 50 finomsága címet viselő kiadványt angol, német és olasz nyelven is beszerezhetik az érdeklődők - tudtuk meg a horvát HrTurizam cikkéből.
A könyvből kiderül, hogyan készül a híres helyi tészta, a Surlica, amit mi is megkóstoltunk a horvát tengerparti kirándulásunk során - és ami tengeri herkentyűkkel és finom helyi jellegű szószokkal, zöldségekkel is megbolondítható.
Mivel a mai, modern turizmusban a gasztronómia központi helyet foglal el, a szakácskönyv szerzői és szerkesztői úgy döntöttek, hogy elegendő teret adnak a specialitások bemutatásának. A könyv több mint száz oldalon keresztül 50 ételkülönlegesség receptjét ismerteti, ínycsiklandozó fotókkal kiegészítve.
Az oldalakon a speciálisan elkészített polip ételek is megjelennek, de tengerparti desszertekből is szemezgethetünk.
A szerzők szerint a kiadvány nem csak arra jó, hogy főzzünk belőle, hanem arra is, hogy az utazás előtt felkészüljünk a sziget ízeiből, és később tudatosan rendelhessünk az éttermek specialitásaiból. Krk szakácsai ugyanis egyre szívesebben mutatják be a vidék hagyományos konyháját, aminek elengedhetetlen kellékei a tengerparton készült olajak, sajtok, fűszerek és a frissen halászott tengeri herkentyűk.
A szakácskönyvbe igyekeztek zömében olyan ételeket bemutatni, amihez akár otthon is belehet szerezni a hozzávalókat, és a segítségükkel télen is felidézhetjük a Krk sziget illatát.