Sok olyan hely van még mindig Budapesten, amit nem sikerült kirpóbálnunk, de a Cupákost már párszor útba ejtettük az elmúlt években. Kedveltük a hely szellemét, hogy egyszerre volt hentes és a "magyaros konyha megbízható élharcosa" ahogy Tasnádi Ákos, a Dobka – és a korábbi Cupákos – séfje nevezte.
Az idők azonban változnak és ha valaki szeretne fent maradni a budapesti éttermek és bisztrók egyre szaporodó és alakuló tengerében, akkor igazodni kell az igényekhez. A Cupákos vezetősége is így döntött, de azért nem állt be teljesen a sorba. Hogy ez mit jelent? A Cupákos kínálata nem egycsapásra változott meg, már a kényszerű bezárások előtti hónapokban is alakult a felhozatal. A nehezebb húsos ételeket könnyedebb fogások váltották fel, vagy inkább egészítették ki.
Ahogy a séf is mondta a június 17-i megnyitón a budapesti bulinegyed és zsidó negyed találkozásánál egy olyan éttermet szerettek volna összehozni, ahol a hazai és a külföldi vendégek egyformán megtalálják az ízlésüknek megfelelő ételeket. Éppen ezért a Dobka nem állt be a sorba, és nem kötötte le magát egy-egy konyhai irányzatnál.
Bár változtak az ételei, ami nagyon kedvelt volt a Cupákosban az nem tűnt el nyomtalanul. Így kóstolhattunk például – és az új étlapon is szerepel – Dobka tatár beafsteak-et kovászos kenyérrel és savanyított zöldségekkel.
A főételek pedig a világ legizgalmasabb tájaira repítenek, vagy éppen vissza a gyerekkorunkba, mivel az étterem már ugyanúgy kínál olaszos fogásokat, mint magyaros ízeket, de megtalálhatjuk a menükártyán a zsidó és a thai ízvilágot is. Jó példa erre a sokszínűségre a királyrákos házi tészta szárított paradicsommal és édes chili-s sajtkrémmel, vagy a ramen jellegű tésztaleves wakame-vel és gombával.
De az olyan jól megszokott, ikonikus ételeket, mint a sörben sült sertéscsülköt burgonyapürével és savanyított zöldségekkel, vagy a rántott mangalicakarajt petrezselymes újburgonyával és tejfölös uborkasalátával sem hiányoznak. Az ételekhez passzoló borok és buborékosok listáját pedig Horváth Máté kétszeres sommelier bajnok állította össze, aki külsős tanácsadóként segíti a Dobka munkáját.
A zöld mindent visz
Ha belépünk a megújult étterembe egy kellemes, bekuckózós hangulat fogad bennünket. Nekünk legalábbis arról a mély zöld színről, és a hozzá passzoló rézsárgás kiegészítőkről, amit a tulajdonosok választottak, egy nagyon befogadó és marasztaló hely ugrik be. Se túl nagy, se túl kicsi.
Akik a régi dolgokat szeretik azok gyönyörködhetnek a különböző, régi Thonet székekben, vagy a falakat díszítő fonott kosarakban, aki pedig filmrajongó, mint mi, az rögtön kiszúrhatja a jól belátható konyha melletti falon a két Grand Budapest Hotel filmplakátjait.
A lényeg, hogy a Dob és a Kazinczy utca sarkán már vár ránk egy olyan vendéglátóhely, ahova ha akarunk, jöhetünk kiöltözve, de érkezhetünk elázva is, családdal és külföldi ismerőssel. Valami finomat minden esetben találunk majd az étlapon.