A távolságtartás idejében meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, ami egy kicsit el tudja felejtetni, hogy egyelőre nem csoportosulhatunk és iszogathatunk a Budapest Park színpada előtt; hogy az éttermekben is tartanunk kell a megfelelő távolságot, és, hogy nem verődhetünk bandába egy fröccsözésre a Fröccs Teraszon. És hogy mindezt tényleg elfelejthessük egy kicsit, a budapesti és a vidéki éttermek, bisztrók és pincészetek újra a menülistájukra vették az ínycsiklandozóan megtöltött piknikkosarakat. Mutatjuk is, hogy kinél, milyen formában juthatunk hozzájuk.
Első helyszínünk, ahol utánakérdeztünk a piknikkosarak lehetőségének, a Cafe Ponyvaregény volt, ugyanis ezzel a szolgáltatásukkal a korábbi években is találkoztunk már. Az idén azonban, hogy a jelenlegi helyzet miatt a vendégeik minél kevésbé tapasztalhassák szabadságérzetük csorbulását, még tovább fejlesztették a piknikezési lehetőségeiket.
Amint Facebook-oldalukon is írták, mostantól nemcsak a teraszukra invitálják a vendégeiket, hanem kihasználják természeti adottságaikat is, vagyis azt, hogy a Kopaszi-gát hatalmas, vízparti, zöld területén működnek. Ezért összeállítottak három piknik variációt, amiket az étlap tételeivel a vendégek tetszés szerint kibővíthetnek, illetve minden kosár mellé adnak egy plédet és némi játékot is.
Például a Pikkpakk kosárban, melynek ára 1900 forint fejenként, találunk szendvicseket, olívaolajban érlelt sajtvariációkat, különböző kencéket (padlizsánkrémet, mascarpone-val készült juhtúrókrémet és zsíros-májast), valamint szezonális gyümölcsöket, desszertet és házi szörpöt. A Pikkpakk Bátraknak nevű kosár a szendvicsek helyett csirkemell saslikot rejt salátaágyon, illetve a házi szörp helyett limonádét csatos üvegben, de a többi kísérő megegyezik az előző kosár tartalmával. Ezért a kosárért fejenként 3900 forintot kérnek el.
A harmadik kosár az elsőnek az elviteles verziója, ami azt jelenti, hogy ha nem a gáton szeretnénk elfogyasztani, hanem egy másik kedvenc parkunkban, az erkélyünkön, vagy éppen biciklizés közben, akkor könnyen felkaphatjuk, és már mehetünk is vele tovább. Az 1900 forintos Túrapakk esetében minden finomság elviteles dobozokba és papírzacskóba kerül.
Akinek bármelyikhez is megjött a kedve, annak minimum 2 órával az érkezés előtt (de az sem baj, ha 1-2 nappal korábban) le kell adnia a rendelését telefonon vagy emailben, hogy aztán kényelmesen és gyorsan vehesse át kosarát.
Egyre többen utaznak tematikus kosarakban
A Pozsonyi úti Babka Budapest étterem elviteles kosarairól és a Babka Deli különböző csomagjairól akkor ejtettünk szót, mikor kiderült, hogy húsvét környékén is marad a kijárási tilalom. Ekkor olyan éttermeket válogattunk össze egy cikkünkben, amelyek elvitelre is kínáltak húsvéti ünnepi ebédet vagy alapanyagokat. Akkor például ők egy Lusták kosara elnevezésű, tartalmas csomaggal jelentkeztek, amiben volt illatos sonka, piros tojás, bor, torma és házi kalács is.
Ezután jött május elején az Anyák napi Szeretetkosár, jelenleg pedig gyöngytyúklevest lehet tőlük rendelni elvitelre, maceszgombóccal. Amikor legutóbb Nemesvölgyi Attilával, az étterem tulajdonosával beszélgettünk, kiderült, hogy már előkészületben vannak az újabb elviteles – akár piknikre, akár otthonra szánt – „kosaraik" is, amikben mezze-válogatások csücsülnek majd.
A következő a sorban az Őriszentpéteren található Pajta étterem, amely néhány napja nyitott ki újra, de a piknikkosarai már rendelhetők. Az Őrség gourmet étterme csupa környékbeli jóval tölti meg a kosarakat, amiket a Pajta hangulatos kertjében, plédeken ülve fogyaszthatunk el – olvasható az étterem Facebook-oldalán.
A kosarakat néhány faluval arrébb fonják, a bélelésükre szolgáló textileket pedig egy lendvadedesi szövőnő készíti. A bagett az étterem konyháján sül, az öt-hatféle felvágott, mint a zalai és a szalámik, Kondorfa hentesétől származnak, a sajtokat pedig a Szedervirág Ökotanya készíti. A kosárban természetesen vannak szezonális zöldségek, és amint az egyik idei első vendégük fotóján is látni (fenn), lehet kérni a kosárhoz szörpöt, lekvárokat és házi vajat is.
A csokis keksz, amitől még a szerelmesek is jobban érzik magukat
Nagyot ugrunk, egészen Villányig. A borvidék egyik településén, Kisharsányban, a Fekete-hegy sarkában található 120 hektáros szőlőterület közepén rendezkedett be a Vylyan Pincészet. Itt álmodott magának a kilencvenes években Debreczeni Pál és felesége egy olyan vörösboros birtokot, ahol a borászati tevékenység képes túlmutatni a család saját érdekein.
2004 óta Debreczeni Mónika igazgatja a birtokot egy komplett szakmai stábbal. Azóta saját értékesítési hálózatot építettek ki, 2008-ban elnyerték az év pincészete címet, majd borkóstoltató bisztró jellegű vendéglátásra rendezkedtek be, és a helyi termelők alapanyagait felhasználva kínáltak hidegtálakat boraik mellé.
Aztán még tovább gondolták a villányi vendéglátást, és tavasztól őszig az asztal helyett a fák árnyékában várják a piknikezni vágyó látogatókat. Az idei kosaraik kamraválogatást, házi csokis kekszet és szezonális gyümölcsöket rejtenek, és ahogy a korábbi években, ezúttal is jár hozzájuk pléd és egy palack klasszikus bor, valamint a földbe szúrható bortartó szett. A Vylyan étlapja szerint a kosár ára 8500 forint. Ha a vendégek átvették a kosarat, leülhetnek a fűbe eszegetni, kártyázni, vagy csak nézegetni a hullámzó szőlőtőkesorokat. Mert ettől a látványtól, ahogy a birtokon is mondták, még a szerelmesek is jobban érzik magukat.