Most, hogy túl vagyunk a rendhagyó húsvéti ünnepeken, egyeseknek biztos maradt a hűtőben pár szem árválkodó zöldsége, amiből már nem jön ki egy leves, és ha mást szeretnénk főzni, akkor megint vásárolni kell hozzájuk valamit. A cikk írója is így volt ezzel. Árválkodott a zöldségtartójában 1 sárgarépa, negyed darab fejes káposzta, egy félbevágott kaliforniai paprika, pár szem hagyma; a kamrában pedig egy zacskó hajdinatészta (soba tészta), pár darab szárított shiitake gomba és az ázsiai konyha alap szószai ízesítői.
Nekiállt hát receptet keresni a neten, mit is lehet ezekből kihozni gyors ebédnek, ami laktató és beleillik a húsmentes hétfő kereteibe. Az ideális receptet a TheWoksofLife oldalon találta meg, és nem volt rest, rögtön el is készítette a zöldségekkel és umamival (ötödik íz) teli fogást ebédre.
Az étel becsületes neve Yakisoba, ami „pirított tésztát" jelent és eredetileg Kínából került be Japánba, mint a tradicionális chow mein tészta japán verziója. A feljegyzések szerint 1950 környékén, a második világháború után kezdtek yakisobát árulni az utcai fesztiválok ideje alatt. Gyorsan összedobható utcai ételnek számított, amit általában egy vaslapon sütöttek össze, kis fémlapátok segítségével. Így mindent alaposan össze lehetett keverni és minden egyenletesen megsült. Otthon azonban elég lesz egy nagyobb serpenyő, vagy egy wok is az elkészítéséhez.
És bár hosszúnak tűnhet a hozzávalók listája, de azoknak, akik már eddig is főztek ázsiai ételeket, szinte minden szósz a polcán van; a zöldségek pedig variálhatók. Bekerülhet még a képbe egy kis cukkini, a fejes káposzta lehet kínai kel vagy kelkáposzta maradék, de adhatunk az ételhez csiperke gombát is, ha éppen szomorkodik még egy-két darab a hűtőben.
• 2 evőkanál mirin (édes főzőbor, ázsiai élelmiszerboltban kapható)
• 2 evőkanál ponzu szósz
• 1 evőkanál osztriga szósz
• 2 teáskanál Worcestershire szósz
• 2 evőkanál olaj
• 8 friss vagy szárított shiitake gomba (ha szárított, akkor a főzés előtt áztassuk be meleg vízbe legalább 20 percre – utána szeleteljük vékonyra)
• 1 kis fej hagyma (vékony szeletekre vágva)
• 1 sárgarépa (julienne-re vágva)
• 1 bögrényi (2dl) aprított káposzta (a kemény torzsarészeket válogassuk ki)
• ½ kaliforniai paprika (lehet piros, zöld vagy sárga – julienne-re vágva, mint a répa)
• 1 csomag (300 g) soba tészta (hajdina tészta) általában az élelmiszerboltok ázsiai-részlegén találni, de ázsiai élelmiszerboltban frissen is vehetünk kis 100grammos csomagokat
• 3 újhagyma (julienne-re vágva – zöld szárával együtt)
• díszítésnek pörkölt szezámmag, ha szeretnénk
Elkészítés:
• Egy kis tálban keverjük össze a mirint, a ponzu szószt, az osztriga szószt és a Worcestershire szószt, amíg alaposan el nem keverednek egymással.
• Tegyünk két kanál olajat a serpenyőnkbe, vagy a wokba, és ha felhevült, pirítsuk két percig a csíkokra szelt shiitake gombát. Dobjuk hozzá a hagymát, a répát, a káposztát és a paprikát is.
• Ha száraz tésztánk van, főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
• A zöldségeket pirítsuk együtt, amíg egy kicsit össze nem fonnyadnak, de a ropogósságuk még megmarad. Majd adjuk hozzájuk a leszűrt tésztát, vagy a frisset, amit csak a csomagolásból kellett kiszedni. A tésztára csurgassuk rá a korábban összekevert szószt, ez segít fellazítani a friss tésztát.
• Folytassuk a pirítást és óvatos kevergetést (a wok rázogatását) még körülbelül 2-3 percig, végül adjuk a tésztához a friss újhagymát és pirítsuk még egy percig az egészet.
• Tálaláskor szórjuk meg fehér vagy fekete szezámmaggal, amink éppen van otthon.