Már bejárta a Facebook és a Twitter minden zugát az a szórakoztató és hasznos kampány, amit pár napja a párizsi Buzzmann indított. A lényege az volt, hogy egy sor olyan alapanyaggal ábrázolják a "Le Whopper de la Quarantine" vagy "Quarantine Whopper" szendvicset, ami boltban is megvásárolható.
Így négy legyet ütöttek egy csapásra. Etikusak maradtak, mert nem hirdettek olyat, ami most elérhetetlen, ötletet adtak karantén idejére, reklámozták a francia Burger Kinget és közben még a kapcsolódó termékeket is.
Természetesen nemcsak a Whopper-hez készültek útmutatók, hanem más slágerszendvicsekhez is, de a lájkok száma szerint leginkább az első indította be az emberek fantáziáját.
Így az egyik kollégánkét is, egy kis csavarral. A BK promóképéhez hasonlóan a magyar (piaci) karantén burger fotója is elkészült. Ezúttal azonban a sok esetben tartósítószer ízű, édes hamburgerzsemle helyett, egy levegős és ropogós cibatta zsemle lett az alap, a salátát, a bébiuborkát, a paradicsomot és a lilahagymát pedig a piacról szereztük be. A hús egy sertés-marha darált mix, a hamburgerszósz pedig ketchup és majonéz pikáns keveréke.
Az 500 grammos darált húsból körülbelül 4 darab egy ujjnyi vastag húspogácsa jön ki. A lényeg, hogy ne fasírozottat csináljunk belőle, vagyis nem kell bele se tojás, se zsemlemorzsa, se hagyma, se fűszerek.
Csak a csomagolásból kivéve alaposan gyúrjuk össze még egyszer a húst, és formázzunk a masszából 4 pogácsát, ami kicsit nagyobb, mint a választott zsemlénk. Sütés előtt sózzuk, borsozzuk az oldalait, majd attól függően, hogy mennyire átsütve szeretnénk, süssük mindkét oldalát 3-3 vagy 6-6 percig, közepes hőfokon. Kívül ropogós kérget kap, belül pedig szaftos marad.
Kettő hamburgerhez tépkedjünk össze pár saláta levelet, szeljünk fel egy nagyobb paradicsomot, karikázzunk fel fél fej lilahagymát, és szeleteljünk vékonyan az uborkából is.
Egy kis tálban keverjünk össze körülbelül 2 evőkanál ketchupot 2 evőkanál majonézzel, és ha netán van otthon ecetes uborkánk, vagy ecetben eltett jalapeno paprikánk, akkor kettő szem kis uborkát, vagy 3 szelet paprikát apróra vágva, keverjünk a szószba. Ettől pikáns lesz, de nem csípős.
A cibatta zsemlét, vagy amit választottunk, vágjuk ketté. Ha a hús megsült, pihentessük pár percig egy vágódeszkán. Öntsük ki a felesleges zsiradékot a serpenyőből és a maradékon pirítsuk meg a zsemlék alsó felét.
Végül kenjük meg a zsemle alját a hamburger szósszal, helyezzük rá a paradicsomszeleteket, majd a húst is. A húsra jöhet a saláta és a hagyma, majd a zsemle teteje. Szaftos, házi hamburgerünknek tuti nem lesz műíze, de persze a burgerzsemle kiválasztása, a saját ízlésünkre van bízva.
Ha van otthon maradék majonéz és ketchup, valamint az előző bevásárlásból megmaradt pár szem paradicsom, akkor a négy adag hamburger ára körülbelül 1500 forint.
Ha pedig olvasóink közül valaki esetleg kedvet kapna a saját hamburgerének elkészítéséhez, akkor fotózza le azt bátran. A magyar karantén burgerekről készült képeket a Facebook-oldalunkon a cikk alatti hozzászólásban várjuk.