Újabb horvát sajt kapta meg a védett földrajzi jelölést. A BjelovSarski kvargl elnevezésű finomság a 25. a horvát listán, amely ilyen európai elismeréssel ékeskedhet.
A Bjelovarski kvargl sajtot friss tehéntejből készítik és a lecsöpögtetés után sóval valamint paprikával ízesítik. A tejtermék alakja is különleges: hegyes kúpokká formázzák őket, majd megszárítják és füstölik. A sajtot kizárólag hagyományos eljárással, kézzel készítik el.
A késztermék enyhén savanykás és kissé erős ízét füstös illat és a paprika markáns aromája kíséri.
A sajt földrajzi jelzése iránti kérelmet még 2017-ben nyújtották be, de csak néhány nappal ezelőtt érkezett a megerősítése, hogy a Bjelovarski kvargl sajt megkapta Európa védelmét.
Belovár város számára nagy jelentőséggel bír az elismerés, hiszen ezzel méginkább fellendülhet a helyi kézműves sajtkészítő műhelyek munkája és várhatóan több turista is érkezik majd hozzájuk, hogy megkóstolják a helyi specialitást.
A történelmi források szerint még az 1765 és 1787 közötti évekre nyúlik vissza a szóbanforgó sajt készítése. Azóta őrzik a termék hagyományos receptjét a helyiek - írja a horvát HrTurizam.