2019-ben ismét a fejük tetejére álltak a táplálkozási trendek. Ami eddig egészséges volt, az két-három hónappal később már a lehető legrosszabb ételnek és szokásnak bizonyult. Dietetikusunk igyekezett tisztázni az ezek körül kialakult tévhiteket a műanyag margarintól kezdve a húsvéti sonka mítoszán keresztül az elalvást segítő ételekig. Ha esetleg a karácsonyi nagy evészetek után úgy érzik, hogy szinte gurulnak, akkor vessenek ezekre a jó tanácsokra és magyarázatokra egy pillantást, hogy a 2020-as év már szó szerint könnyebben kezdődjön.
Koleszterindús vajat vagy inkább "műanyag" margarint együnk?
Ez a cikk, amellett, hogy végre érthetően elmagyarázza mi a mai különbség a vaj és a margarin között, arra is felhívja a figyelmet, hogy ne vegyük készpénznek az egymondatos magyarázatokat, amik vagy az egyik, vagy a másik mellett érvelnek. Mindkét élelmiszer más „célcsoportot" szólít meg, ez a legfontosabb döntési szempont, ha a vaj és a margarin harcát szeretnénk eldönteni. A dietetikus ezen anyaga egyébként olyan sok embert megérintett, hogy 2019 legolvasottabb cikkeinek sorába is bekerült.
Ezeket egye csontritkulás ellen
A csontritkulás megelelőzésére vagy kialakulása esetén fogyasztott ételek listája is előkelő pozíciót kapott a legolvasottabb anyagok között. Mivel nemcsak idős korban kell foglalkoznunk a csontjainkkal, ezért amolyan újévi fogadalomként azt is eldönthetjük, hogy egy kicsit jobban odafigyelünk rájuk, főleg a gyerekeknél.
Mire jók a csírák, és hogyan csíráztassunk?
Ó azok a friss, finom csírák, amiket már otthon is egyre egyszerűbben növesztgethetünk. Ha eddig nem fogyasztottunk, a csírák tökéletes salátakiegészítők lehetnek a konyhánkban jövőre, de még a szilveszteri svédasztalra is kerülhet belőlük.
Laktatóak, az adott zöldségek esszenciáját hordozzák magukban, és a dietetikus írása szerint jelentős a vitamin- (A-, B-, C-, E- és K-vitamin) és ásványianyag-tartalmuk (cink, vas, réz, magnézium, kalcium és kálium) is. Persze a cikk kitér arra is, milyen zöldségekből ne csíráztassunk, hiszen van olyan csíra, ami mérgező is lehet.
Remek vasforrás, alak- és szívbarát – ezért egyen vadhúst!
Legyen a következő évi fogadalmunk a vadhús fogyasztásának megemelése. A sok húsos, krumplis, tésztás és rántott ünnepi étel után tisztítsuk meg magunkat egy kicsit. A dietetikus ezen írásában kifejti, hogy a háziasított állatok húsával ellentétben a vadhús – az állatok aktív életmódja révén – kimondottan alakbarát, tekintve, hogy 100 grammra vetítve átlagosan 110-120 kcal energiát tartalmaznak, ami jóval kevesebb, mint a többi húsféle esetében.
Ez nem azt jelenti, hogy együnk minden nap vadhúst – sőt húsmentes napokat is próbáljunk beiktatni –, de egy-két vadhúsos étel segíthet egy kicsit egészségesebben élni 2020-ban.
Nem tudja, milyen sonkát érdemes venni?
Igaz, hogy még csak karácsony van, de sonkát enni és venni nem csak húsvétkor lehet. Szóval a probléma nagyjából időtlen. Milyen sonkát válasszunk, ha jó minőségű húst is szeretnénk enni, nemcsak vizet és zselatint. A dietetikus cikke ebben segített áprilisban, de az ünnepek után is felmerülhet a sonka-kérdés, hisz akár egy szülinapra vagy évfordulóra is segíthet összeállítani egy minőségi sonkatálat.
Ezektől az ételektől hamarabb szenderül álomba
Szerkesztőségünk egy részének az erről szóló cikkben legjobban az „este hat után már ne együnk, vagy mégis" rész tetszett, mivel éjjeli baglyok révén, nehezen tudunk nem éhesnek lenni éjjel 1 órakor, ha legutoljára hat órakor vacsoráztunk. Ez persze az ünnepek és szilveszter idején is érvényes, vagy legalábbis átgondolandó. A dietetikus véleménye szerint a legjobb az, ha a tervezett lefekvés előtt 1,5-2 órával időzítjük a vacsorát, hogy még legyen idő emészteni, de mégse zavarja az éhség az alvásunkat.