A merlot kékszőlő Magyarországon is kiemelt népszerűségnek örvend, mivel gyümölcsös ízvilágú, lágy karakterű bor készül belőle; a szőlőfajtához pedig sok érdekesség kapcsolódik. A Bognár Pincészet jóvoltából íme, néhány, a november 7-én ünnepelt nemzetközi Merlot Day apropóján.
A merlot szőlőt sokan kaméleonnak nevezik, mert kiválóan alkalmazkodik a különböző éghajlati jellemzőkhöz, mind a helyszíni adottságok, mind a borkészítési technikák tekintetében. A fajta hazájának egyébként a francia Bordeaux borvidéket tekintjük, innen terjedt el a világ minden területére.
Sajátos ízvilágot képvisel
A Magyarországon érlelődő kékszőlőből jellegzetes, leginkább az argentin vagy a chilei merlothoz hasonló bor készül. A fajta a hatvanas években jelent meg itthon, ekkor kezdődött el nagymértékű telepítése, azóta már minden borvidékünkön elterjedt. A legkiválóbb minőséget a villányi, a szekszárdi és az egri területek adják - olvasható a közleményben.
Szilvás zamata árulkodó lehet
Ha vakkóstoláson veszünk részt, a merlot bortól segítséget kaphatunk a feliserés során, mivel a szőlőnek jellegzetes szilva (adott esetben aszalt szilva) aromája van. Ha ilyen íz- és illatvilággal rendelkező bort kóstolunk, biztosak lehetünk benne, hogy merlot van a kezünkben.
Jól kombinálható húsos vagy tésztaételekkel
Egy gyümölcsös, könnyen fogyasztható merlot tökéletes kiegészítője lehet a csirke-, pulyka- és sertéshúsos fogásoknak, valamint az egyszerűbb tésztaételeknek. A teltebb, érettebb, magasabb alkoholtartalmú változatát inkább a vörös húsra épülő fogások mellé ajánlják a szakértők. A kulcs minden esetben abban rejlik, hogy a bor súlyát és ízintenzitását összehangoljuk az ételével.