A hétvégén adták át a világ legjobb termelőinek járó "olíva-díjakat". A rangos Flos Olei 2019-es prezentáción számos horvát és külföldi termelő mutatkozott be. A régió bogyói már négy éve verhetetlenek, az idei eredmények szerint az Isztriai-félszigeten terem a legjobb olíva a világon és itt készül a legjobb minőségű exraszűz olívaolaj is.
Összesen 79 Isztriai olajbogyó-termelő került be a Flos Olei 2019-es kiadványába, amelyet az extra szűz olívaolaj bibliájának is neveznek. A rendezvényen bemutatkozó olajbogyó-termelők többsége idén jobb eredményt ért el, mint az előző években, de az isztriaiakat még így sem tudta senki felülmúlni.
Marco Oreggia, a Flos Olei kiadvány alapítója és kiadója, a horvátok extra szűz olívaolaját már 15 éve kiemelkedőnek tartja. Szerinte minden évben egyre jobbak lesznek az eredmények, hiszen a félszigeten nem csak kis családi vállalkozások foglalkoznak az olaj minőségének fejlesztésével, hanem már komoly cégek is épülnek rá.
Az isztriaiaknak sokat jelent a elismerés, hiszen ezzel a térség nem csak a szép tengerpartjairól lesz híres világszerte, hanem a gasztronómiai értékét is mindenki megismeri.