A Michelin-csillag áradat nem ismer határokat. Most Horvátországon volt a sor, ahol a šibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360º és a rovinji Monte sikeresen megvédték egy-egy Michelin-csillagukat, de ami még nagyobb öröm volt a gasztrorajongóknak, hogy a zágrábi Noel ás a lovrani Draga di Lovrana éttermek konyhája kiérdemelte az első csillagát.
A zágrábi Noel konyhafőnöke Goran Kočiš, aki előszeretettel dolgozik szezonális alapanyagokkal és fine dining fogásait az évszakhoz megfelelően állítja össze. A konyha elsősorban helyi és organikus termékekkel dolgozik. A Noel mottója, hogy tradicionális horvát ételeket kínál „kortárs" újragondolásban. Az étteremben 4 és 7 fogásos menüsorok rendelhetők passzoló borsorral és plusz előételekkel.
A lovrani Draga di Lovrana étterem azon felül, hogy egy szép hotel része és a vadregényes Kvarner-i régióban található, fine dining jellege ellenére visszaadja a terroir ízeit és illatait. A fiatal séf, Deni Srdoč sokat dolgozik halakkal és rákokkal, illetve újragondolva az asztalokra hozza az Opatija Riviéra színes történelmét egy kis mediterrán, olaszos csavarral.
Horvátországban ezen felül nyolc Bib Gourmand minősítésű étterem van, míg 51 étterem büszkélkedhet MICHELIN Plate besorolással. A két új csillag rendkívüli nagy megtiszteltetés Horvátország és a horvát turizmus számára, ugyanis így már 5 étterem büszkélkedik Michelin-csillaggal. A besorolás persze a horvát gasztronómia, mint turisztikai termék számára is hatalmas potenciállal bír – állt a Horvát Idegenforgalmi Közösség sajtóközleményében.