Az Északi Országok Michelin Guide-jának 2019-es kiadását Dániában, Aarhus városában mutatták be a szakmának. A könyben három új kétcsillagos és négy új egycsillagos étterem jelent meg; három csillagos éttermet nem avattak.
Ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy René Redzepi étterme, az újragondolt és nyitott koppenhágai Noma 2.0 sem küzdötte fel magát a három csillagig, de a kettőt továbbra is stabilan tarjta, ahogyan a 2007 óta működő, többször a világ legjobb éttermének választott elődje is tette.
Észak-Európa éttermei a legtöbb séf és gasztro versenyei nagy figyelmet kapnak, a könyv mégsem túl vastag. A régióban jelenleg 64 csillagos éttermet számlál a kalauz. Három háromcsillagos, tíz kétcsillagos, 51 egycsillagos és 34 Bib Gourmand éttermet ajánl a kötet – írták a finedininglovers.com oldalán.
A kétcsillagos mezőnybe került a stockholmi Gastrologik étterem is, melyet Jacob Holmström és Anton Bjuhr alapított és vezet, valamint a Feröer-szigeteken található KOKS is, melynek séfje, Poul Andrias Zisca a legjobb ifjú séfnek járó Michelin Nordic Guide díjat is megkapta.
Az egycsillagos értékelési listába a norvég Trondheim városa rögtön két étteremmel is bekerült, az egyik a FAGN, a másik pedig a Credo, és szintén ezt a vonalat erősíti a Helsinkiben található Palace és a koppenhágai Alouette. Az említett Credo átvehette még Az Év Fenntartható Étterme díjat is. A Michelin Guide Nordic Countries 2019-ben a legfontosabb gourmet helyszínek Izland, Norvégia, Svédország, Finnország és Dánia voltak.