Nyár elején jött a hír, hogy októbertől Gasztrohegy néven indítanak programsorozatot a badacsonyi vendéglátók, amelynek célja, hogy a kiváló borok és programok mellett ínyenc falatokkal is megismertessék a látogatókat. Mára a kezdeményezéshez csatlakozott a Tilia Borvendéglő, az idén nyártól újra nyitott legendás St. Orban Étterem, valamint a rizapusztai Tölgyes Kúria is.
"A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna" – olvasható a Badacsony nyitva szervezői csoport szerkesztőségünkbe juttatott közleményében.
Így októbertől áprilisig összesen kilenc vendéglátóhellyel az élen (Tölgyes Kúria, Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Istvándy Borműhely, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, St. Orbán Étterem, Laposa Birtok, Kisfaludy-ház), hét tematikus gasztrohétvégén keresztül mutatják meg Badacsonynak azt az arcát, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz helyi alapanyagokkal izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerjék meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.
Ezen a gasztrotúrán nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk más-más ételt, a túra közben pedig szinte észrevétlenül juthatunk fel a csúcsra. "Kalandozz gyalog vagy a gasztrobusszal, és járd be a hegyet az előételtől a desszertig!" – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjét a szőlő tematikára építették. A hétvégi programról részleteket az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.