A hétvégén nyíló Magyar Ízek Utcájában, a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
Az augusztus 18. és 20. között megrendezett eseményt idén is a Lánchíd utcában „szállásolják" el és ahogy az elmúlt kilenc éveben, most is az a célja, hogy a magyar gasztrokultúra sokszínűségét bemutassa. Ebben az évben azonban különleges szerepet kapnak a fűszerek, éppen ezért számtalan fűszerkészítő és termelő mutatkozik majd be a fesztiválon. Sőt, a vendéglátósok is egy-egy olyan emblematikus, intenzíven fűszeres ételt készítenek, amely a bemutatott fűszerek felhasználásával készül – írta az MTI.
A gasztrofesztiválon a közönség megkóstolhatja majd Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt és cukormentes tortáját, a Három kívánságot is, valamint a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipóját is.
A kenyérversenyre a magyar pékek három kategóriában nevezhettek, innovatív, teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriában.. Így a Magyar Ízek Utcájában a Szent István-napi győztes fehérkenyér mellett az érdeklődők megkóstolhatják az innovatív kategória legjobbját, a mézalmás rozskenyeret, valamint a teljes kiőrlésű kategória nyertes kenyerét is, amely tönköly, rozs és zablisztből készült.
A fesztiválon olyan nem professzionális "főző emberekkel" is találkozhatunk majd, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek, de lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek.