Az idei nemzetközi virágkarneválra több helyi kézműves cukrász, egy mézeskalácsos népi iparművész és egy séf közösen megalkotta Debrecen város tortáját: a Debreczeni mézes-mázas.
A több mint 200 éves debreceni cukrászat hagyományát öregbítve, bő egyéves munkával, a helyi cukrászok együttműködésének eredményeként született meg a Debreczeni mézes-mázas, amely hétfőtől kapható hat debreceni cukrászdában és egy belvárosi étteremben.
A mézes-mázast más cukrászdák is kínálhatják, ha vállalják, hogy a kidolgozott receptúra szerint készítik el az édességet.
Az alapreceptet megalkotó Balogh István, a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Ipartestület elnöke és Radics László debreceni mézeskalácsos népi iparművész azt emelte ki, hogy Debrecen tortájának a tésztájában a méz, a csillagánizs, a fahéj és a szegfűszeg a helyi mézeskalácsos hagyománytisztelet jegyében vált meghatározóvá.
Ehhez a ribizli könnyedsége és a karamellréteg pazar kombinációja társul - magyarázta Balogh István megjegyezve, hogy a város tortája ugyanakkor a modern cukrászat irányelveit is követi a mousse krémmel és a fehércsoki ganache-sal.
Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője elmondta: a Debreczeni mézes-mázas mellé több változatban, helyi kistermelőktől vásárolt mézzel, chilivel és ehető virággal kombinálva megszületett Debrecen város koktélja is. A karneváli virágkocsik közül kettő már szerdán látható lesz Esztergomban. A Szent Koronát ábrázoló kocsi hagyományosan ellátogat Esztergomba a debreceni karnevált megelőzően, az idén pedig vele tart Esztergom és Debrecen A napba öltözött asszony című virágkocsija is.
A két virágkocsit Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek áldja meg.