Az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre 48 pálinkaház összesen 307 tételt nevezett, ezeket bírálta 25 szakértő három nap alatt. A versenyre idén is érkeztek különleges, vadontermő gyümölcsökből készült párlatok, de a legtöbb nevezett tétel kajsziból, Irsai Olivérből és szilvából készült. Az eredményeket a napokban kiértékelték, de a díjátadóig csak a Pálinka Nemzeti Tanács két tagja tudhatja, ki az idei győztes.
307 különböző tételt kóstoltak végig a Pálinka Nemzeti Tanács szakértői Komáromban, hogy kiválaszthassák az idei év legjobb pálinkáit. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezői között kisebb pálinkafőzdék és nagyüzemi pálinkaházak egyaránt szerepel; volt, aki csak egy, volt aki 33 különböző tétellel nevezett. Június 28-án kihirdetik az Országházban, ki készítette 2018 legjobb pálinkáját.
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny bírái öt szempont alapján vizsgálták a nevezett párlatokat: külön pontozták az ízek és illatok karakterét és tisztaságát, és azt, hogy ezek mennyire harmonizálnak. A kóstolómestereknek a verseny előtt két egésznapos tréningen kell részt venniük, ahol referenciamintáúl szolgáló pálinkák kóstolásával frissítik fel tudásukat.
A versenyre a klasszikusnak számító tételek mellett idén is érkeztek különleges házasítások: neveztek feketecseresznye-málna, és birs-penyigei szilva pálinkával is. Az eredményeket idén június 28-án, az Országház Felsőházában hirdetik ki, addig csak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és a versenyigazgató tudhatja, ki készítette 2018-ban az ország legjobb pálinkáját.