Fokváros egyik híres étterme, Luke Dale Roberts Test Kitchen-je azzal kísérletezik, hogy minél kevesebb víz felhasználásával állítsa elő az ételeket.
Fokvárosban már 2017 végén szigorú intézkedéseket vezettek be az állandósulni látszó vízhiány miatt. Akkor úgy tűnt, hogy a "nulladik nap", amikor ténylegesen kifogynak a város tározói, áprilisban jön el, a jelek szerint csak júniusrá válik kritikussá a helyzet – írja a Condé Nast Traveler.
A környéken több mint egy évszázada nem volt hasonló mértékű aszály. Most mindenkinek ki kell vennie a részét a vízzel való spórolásból: az éttermek például csak egy pohár vizet szolgálhatnak fel vendégenként, a felmosáshoz pedig a fagyasztóban található jégkockákat szabad csak felhasználni, ha valakinél akad ilyen felesleg. Ezenkívül levegőztetőt kell adni a csapokhoz, hogy a víz levegővel dúsítva folyjon ki belőle, így csökkentve a ténylegesen felhasznált mennyiséget.
Luke Dale Roberts séf új étterme, a Drought Kitchen, azaz "Aszály konyha" április 1-jén nyit, és a mosogatást leszámítva nem használ majd vizet. Az ételeket egyedi papírtányérokban szolgálják fel, melyek újrahasznosítható, dekoratív kerettel lesznek ellátva, így minden tányér olyasmi látványt nyújt majd, mint egy "festmény".
Az étkezés megkezdése előtt a pincérek megkérdezik a vendégeket, hogy hajlandóak lennének-e ugyanazzal az evőeszközzel enni az összes fogást, és a tapasztalat (mert ezt már próbálták), azt bizonyítja, hogy a vendégekben megvan az együttműködési hajlam. Az étterem megszünteti a mosható asztalterítőket és alátéteket is, ezek helyett is eldobható alternatívákat használnak majd.
A séf abban reménykedik, hogy sok más étterem követi majd a példáját, mondván, ha a dél-afrikai Év étterme díj legutóbbi nyertese megteheti ezt, akkor ők is hajlandóak. Luke Dale Roberts éttermeibe, többek között a díjnyertes Test Kitchen-be olyan nehéz bejutni, hogy legalább egy hónappal előre tanácsos foglalni az interneten keresztül.
Az Aszály Konyha a tervek szerint április 1. és május 31. között lesz nyitva.