Fertődön most megkóstolhatja, mit ettek a 17. században
A 17. századi magyar konyha ízvilága és pompája elevenedik meg augusztus 11-én és 12-én a fertődi Esterházy-kastély szomszédságában rendezett Barokk Ételfőző Fesztiválon – írja az MTI.
A rendezvény csúcspontja a hagyományos főúri és csárdakonyhai kategóriák főzőversenye lesz szombaton. Az úri konyha versenyzőinek minimum háromfogásos menüt, míg a csárdakonyha kategória versenyzőinek bográcsban, tárcsán, nyárson vagy kemencében kell ételeket készíteniük a szervezők által kiválasztott alapanyagokból.
A csárdakonyhai kategóriában harminc, az úri konyha kategóriában pedig kilenc csapat versenyez majd.
Az ötödik alkalommal megtartott kétnapos gasztronómiai időutazás során pénteken a térség településeinek vezetői is összemérik tudásukat a Polgármesterek Kupája elnevezésű főzőversenyen.
Tizenöt környékbeli település polgármesteri hivatalának csapata főz majd, a díszvendég ezúttal a Bács-Kiskun megyei Petőfiszállás. A település egy harminchat négyzetméteres sátorban mutatja be nevezetességeit.
A résztvevők a Pannonhalmi Főapátság által biztosított friss fűszernövények mellett mangalicából, szarvasból, nyúlból és pulykából készítik el az ételeket, amelyeket minden kategóriában 4-6 fős zsűri értékel majd, köztük Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Svetlana. A rendezvény ingyenesen látogatható.
A fesztivál díszvendége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Szombaton délelőtt megrendezik Magyarország első Gasztro-üzleti Reggelijét is, amelyre a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjai készítik az ételeket. Az ételekért felajánlott összeget a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adják a szervezők.