Egyre több a minőségi alapanyagokkal dolgozó, becsületes étterem vidéken, ráadásul ezeken a helyeken nem csak az ételek finomak, de a környezet is hangulatos. Minisorozatunk első részében egy hosszabb, balatoni, és egy rövidebb, Pécs környéki útvonalat mutatunk, amit érdemes végigjárnia annak, aki most kezd ismerkedni a jó vidéki éttermekkel.
A Michelin-csillagos helyeket (Tanti, Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown) és a Gault&Millau kalauz kedvenceit (a fentieken túl például az Alabárdos, a Babel Delicate, a Csalogány26 vagy az Olimpia) ugyan még mindig Budapesten lehet kipróbálni, de egyre több a kiemelkedően jó hely vidéken is. Konkrétan már annyi van belőlük, hogy akár komplett nyaralást szervezhetünk a végiglátogatásukra. Új sorozatunkban bemutatjuk, szerintünk merre lehet az országban nagyobb koncentrációban jó éttermeket találni. Az első részben a Balaton és Pécs környéke kerül sorra.
Balaton, Sümeg, Tapolca, Veszprém, Somló
A Balaton körül például akár egy teljes hétig is gasztroturistáskodhat úgy az ember, hogy mindig máshová tér be, és csak jó helyen eszik. Annyira azért nem jó a helyzet, hogy vaktában válogatva bárhol jó helyekre bukkanjunk, de a korábbi állapotokhoz képest óriási a javulás. Ha pedig az alábbi Balaton-közeli helyekre térnek be, tapasztalataink szerint biztosan nem fognak csalódottan távozni:
Kezdjük képzeletbeli Balaton-kerülésünket a déli-parton, azon belül is a balatonszemesi Kistücsökben. Az étterem hosszú évek óta biztos pont a tó partján, modern magyaros konyha, széles borkínálat, udvarias pincérek, hangulatos belső tér jellemzi. Mondanunk sem kell, hogy borzasztó népszerű hely, foglalni érdemes. A Gault&Millau kalauz 2016-os kiadása 13 pontra, egy szakácssapkára értékelte a konyha teljesítményét.
A Michelin-kalauz pontrendszere így alakul:
Egy csillaggal minősítik a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" éttermeket. Ma Magyarországon öt ilyen étterem van, mind Budapesten.
Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.
Mivel a fenti pontrendszer csak a világ élvonalába tartozó éttermeket érinti, 1997-ben bevezették a Bib Gourmand jelölést is, mely azoknak a helyeknek jár, amik nem csak kiváló minőségűek, de egyúttal megfizethetők is. (Ebből itthon jelenleg kettő van, a budapesti Petrus és a Laci!Konyha.)
Gault&Millau: Bár persze a Michelin-csillagok is nagyon fontosak, mi ezt a kalauzt jobban szeretjük cizelláltabb pontrendszere miatt. Az étteremkalauzt 1965-ben alapította Henri Gault és Christian Millau – a két vezetéknévből jött tehát az elnevezés. Magyarország 2011-ig a Gault&Millau Ausztria étteremkalauzban szerepelt, 2012 óta azonban külön magyarországi kiadásból tájékozódhatunk, melynek főszerkesztője Molnár B. Tamás.
A kalauz pontrendszere így néz ki:
T - Étterem számottevő erény nélkül ("tesztelve, de nem értékelve").
8-10 - A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon.
11-12 - Jó szívvel ajánlható konyha, amennyiben az ár-érték arány is rendben van.
13-14 - Jó konyha, jelölése egy szakácssapka.
15-16 - Nagyon jó konyha, jelölése két szakácssapka. Ez felel meg egy Michelin-csillagnak.
17-18 - Kiemelkedő konyha, jelölése három szakácssapka (A 2016-os magyar kiadás szerint egyetlen 17 pontos van itthon, a budapesti Onyx). Ez felel meg két Michelin-csillagnak.
19 - A világ legjobb éttermeinek egyike, jelölése négy szakácssapka.
19,5-20 - A világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem, jelölése öt szakácssapka. 20 pontos minősítést szinte lehetetlen megszerezni: egyetlen séfnek ítélték eddig oda, ő Marc Veyrat.
Forrás: Gault&Millau Magyarország 2016, Wikipedia: Guide Michelin, Gault Millau
A vitorlázás ihlette címkéiről és borneveiről ismert Bujdosó Pincészet vinotékája is Balatonszemesen található, érdemes kóstolni náluk pár tételt. Ha nem csak a borokra, de Bujdosóék birtokára és a pincéjére is kíváncsiak, akkor pedig a következő településig, Balatonlelléig kell innen átmenni.
Lellétől fél órás autózással érhetjük el a kéthelyi Kristinus birtokot, ahol nem csak borozni lehet, de remek éttermet, és az egész világon egyedülálló bormozit is találunk. Az estét is itt tölthetjük, ugyanis nemrég nyílt meg a tizenkét szobás vinoteljük. Ha nem volt még elég a déli-partból, további kedvenc borászatainkat itt találják.
Átkanyarodva az északi-partra, elsőként a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balatont érdemes meglátogatni, melyet a Gault&Millau kalauz 11 pontra értékelt. Az étterem a Zenit Hotel Balaton épületében található, ennek előnye, hogy ebéd előtt beiktathatunk egy kis szaunázást vagy úszást a szálloda külsős vendégek számára is nyitott wellnessrészlegében. Ebéd után pedig beugorhatunk egy borkóstolóra a szomszéd épületben található, Festetics Tavernába, ami interaktív bormúzeumként és kóstolótérként működik.
Aki nem csak a finom ízeket, de a pazar panorámát is értékeli, tegyen kitérőt Sümegre, nem fogja megbánni! A Terazza Bistro-Bar a Gault&Millau által 12 pontra értékelt konyhával, mediterrán fogásokkal és hangulattal várja vendégeit. Az ápolt kertből fantasztikus kilátás nyílik a környékre és a sümegi várra – mintha nem is Magyarországon lennénk, hanem minimum Toscanában.
Ugyanennél az életérzésnél maradva, a Balaton felé visszakanyarodva a tapolcai Pura Vida Wine&Dine is kihagyhatatlan, ők 13 pontot, egy szakácssapkát kaptak a kalauztól. Tapolcán élő kolléganőnk szerint a kagylóleves, a tésztaételek, a helyi telepen tenyészett pisztrángokból készült finomságokért és a sajttortáért érdemes leginkább betérni. Ha visszatérve a tó partjára a sok elegáns hely után egy kis gyorskajára vágynak, a tavaly nyílt badacsonytomaji Kishableány hamburgereivel érdemes próbát tenni.
Innen nem messze található a Balaton talán legnyugodtabb helye, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva, bort kóstolgatva pihenhetjük ki a nagy zabálás fáradalmait. Ez a Folly Arborétum és Borászat. A gyönyörű, több száz éves, 3,6 hektáros arborétum Badacsonyörsön, a Kisörsi hegy déli oldalán található, megéri azt a kis túrát a parttól. Az egyedülálló parkban Folly Réka és Judit, az alapító dédunokái egy borászatot is létrehoztak a családi tradíció folytatásaként. A Balatonra néző apró filagóriákból csodálatos a kilátás. Hasonló, elvarázsolt helyekre vágyik? Erre olvasson tovább.
Káptalantótitól már csak egy ugrás a Káli-medence gasztro-fellegvára, Köveskál. Itt több jó étterem közül is választhatunk: a Kővirág Panzió étterme 11 pontot, a Mi a kő Borozó és Étterem 10 pontot kapott a Gault&Millau kalauz szerzőitől. Előbbi egy családias panzió házias étterme békebeli sütikkel. Utóbbi a régi helyi kocsma épületében működő barátságos hely. Mindkét étterem helyi termelőktől szerzi be az alapanyagokat, és környékbeli borokat kínálnak.
Vissza a partra: Balatonfüreden a látványkonyhás, fiatalos Sparhelt bisztrót próbálják ki, mely 12 pontot kapott teljesítményére. Innen hat kilométerre fekszik a bűbájos kis falu, Paloznak. Központjában, a régi kocsma helyén nyílt meg 2015-ben a Sáfránkert étterem. A konyha 11 pontot kapott a Gault&Millau kalauztól, a tulajdonos, Homola Szabolcs ezt a szintet szeretné tartani: egyszerűen egy becsületes, magas minőségű, vidéki vendéglőt szeretne üzemeltetni, ahová mindig jó betérni. Legutóbbi látogatásunkkor minket meggyőzött.
Tartsanak ki: már csak egy óriási lakomát javaslunk a nyaralás megkoronázásaként, ez pedig nem más, mint egy kóstolómenü a kedvenc vidéki éttermünkben, a veszprémi Chiantiban. Nem csak az ételek és borok csodásak itt, de a személyzet hozzáállása is példaértékű. A konyha teljesítményét egyébként a Gault&Millau egy szakácssapkára, 13 pontra tartja.
És innen már csak a levezetés jön: 2015 tavaszán fedeztük fel magunknak a veszprémi vár tövében, patak partján, csodás terasszal és egy hihetetlenül kék szemű kutyával rendelkező bisztrót, a Fricskát, azóta is visszavágyunk. Henyéljenek át egy délutánt ezen a hangulatos helyen, idén nyáron mi is így teszünk majd.
Végül búcsúzzunk stílszerűen a környéktől, és koccintsunk egyet (kettőt...hármat...) a Veszprémtől 45 kilométerre fekvő Somlóvásárhelyen a Kreinbacher csodás tradicionális eljárással készült pezsgőivel. Az egész hetes kóstolgatást a dizájnos vendégszobáik egyikében is kipihenhetjük, de csak szigorúan a pincelátogatás és a dűlőtúra után.
Pécs és Villány
Pécs és Villány
Pécsen és környékén egy hosszú hétvégényi jó helyet gyűjtöttünk csokorba. Az ismerkedést a helyi éttermekkel érdemes a 12 pontos Jókai Bisztróban kezdeni. Főként, ha süt a nap, ugyanis nagyon kellemes terasszal rendelkeznek a mediterrán hangulatot árasztó Jókai téren. Hétköznapokon a napi ajánlat ár-érték arányban egyszerűen verhetetlen: 1250 forintért pazar levest és főételt kapunk.
Az ebéd zárásaként érdemes kipróbálni a kreatív desszertjeiket, ottjártunkkor a pisztáciafagyival, karamellizált popcornnal kínált brownie vett le a lábunkról, az aktuális kínálatból például a tonkababos csokitortát mangófagyival kóstolnánk meg szívesen. Vacsorázni a Susogó Borvendéglőben érdemes, mely 14 ponttal, egy szakácssapkával a város legjobb étterme.
Másnap irány Villány, ahol több remek helyből válogathatunk. A pincesornál mindjárt két menő étterembe is betérhetünk, az egymás tőszomszédságában működő Halasi Pincébe (13 pont, egy sapka) és a Mandula Étterembe (14 pont, egy sapka). Mindkettőhöz tartozik igényes szálláshely is, ahol kipihenhetjük a lakomát.
Harmadnap érdemes bringára pattanni, és kicsit tekerni a Villány határában lévő szőlők mentén – máris jobban esik a kóstoló, ha voltunk egy kicsit a szőlő közelében, és tudjuk például, hogy hol helyezkedik el a Szársomlyó tövében a Kopár-dűlő.
A testmozgás után jöhet a kalóriapótlás: ebédre a Sauska Pincészet panorámás teraszát ajánljuk helyi termelők finomságaiból összeállított tállal, frissen sült kenyérrel és természetesen borkóstolóval egybekötve.
Vacsorára pedig irány a 11 pontos Bock Óbor Étterem. Naná, hogy itt is kóstoljanak bort, és feltétlen nézzék meg a csodaszép pincét! Wellness részleggel rendelkező szállás is van ugyanitt, úgyhogy a hosszúra nyúlt ínyenckedés után nem kell messzire menni, ha bedőlnének az ágyba.
Újabb cikkünk ebben a témában:
Villány a boron túl: Gördülő Dűlők közt túrázhat - 2017.06.17.
És még a fürdőruhára is szükség lesz.