A Vinea Balaton bírálaton 41 olaszrizling szállt ringbe, hogy megfeleljen a Balatonbor és a Hegybor eredetminősítésnek. A legjobb olaszrizlingek májusban kerülnek piacra, Balatonbor néven, egységes arculattal.
A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által kezdeményezett minősítő célja, hogy hosszú távon a Balaton környéki, ma még 6 borvidékre osztott termőterület egy egységes borvidék lehessen, az itt megtermelt régióspecifikus borok egy könnyen átlátható, háromszintű termékpiramisba rendeződjenek, olvasható a Balatoni Kör közleményében.
A Vinea Balaton kezdeményezés számos jól működő nemzetközi példa alapján három eredet- és minőségi borkategóriát akar megalapozni (Balaton, Hegy és Dűlő). A most először megrendezett minősítőn a Balatonbor és a Hegybor kategóriákba lehetett borokat nevezni, kizárólag száraz olaszrizlingekkel.
Az alap Balatonbor kategóriába kerülnek a mindig megbízható, gyümölcsös, könnyed alapborok, míg a Hegybor kategória a tó körüli hegyek változatos termőhelyi jellegzetességeit mutatja be.
A bírálat nem egy hagyományos borverseny volt, a minőségi szűrés mellett fontos szempont volt a kategóriákhoz rendelt borstílusok szerinti minősítés is. Az a cél ugyanis, hogy az egyes kategóriákban megfelelőnek ítélt borok a fogyasztók számára hasonló élményt nyújtsanak, termelőtől függetlenül.
Az első Vinea Balaton bírálatra 31 termelő 41 bora nevezett, melyek közül 21 felelt meg a Balatonbor és 13 Hegybor kategória elvárásainak.
A Balatonborok egységes arculattal májustól kerülnek piacra.