Széll Tamás, a budapesti Onyx Étterem séfje, a Bocuse d'Or 2013-as világdöntőjének 10. helyezettje jutott tovább a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjére.
A hazai Bocuse-győztesről szóló hírt a Dining Guide jelentette be. A második helyet Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), a harmadikat pedig Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár) szerezte meg.
A magyarországi döntő versenyzett még Szabó László (Sodexo), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és Győrffy Árpád (Kollázs - Four Seasons, Budapest).
A verseny európai döntőjét idén első alkalommal rendezik meg Budapesten május 10-11-én. Mielőtt a világ legjobb séfje címéért versenybe szállhatnának 2017-ben Lyonban, a versenyzők kontinensviadalokon csapnak össze. A Bocuse d'Or Europe a selejtezősorozat legnézettebb eseménye, ahonnan a legtöbb, tizenegy versenyző kerül ki a világdöntőre, írja az MTI a versenyről.
A magyarországi döntőn a séfek már nem egyedül indultak, commis-jukkal (segédjükkel) alkotnak egy csapatot. A zsűri a finalisták által meghívott, egy-egy őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt.
A döntősök már a mai megmérettetésen is az európai döntő alapanyagaival dolgozhattak, melyek magyarok lesznek: a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjú comb és gerinc.
A Bocuse d'Or történetében ez az első alkalom, hogy mindkét versenyétel fő összetevője a vendéglátó nemzet konyhájának alapanyagai közül kerül ki, ráadásul a versenyhez kapcsolódó eseményeken is kizárólag magyar borokat szolgálnak fel.
Májusban Budapesten húsz versenyző 5 óra 35 perces kulináris show-n harcol a Bocuse d'Or Europe 2016 győztesének címéért. A 2017-es világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, összesen 24 ország séfjei.
A mai eredmények:
I.hely: Széll Tamás (Onyx)
II.hely: Pohner Ádám (Olimpia)
III.hely: Volenter István (67)
Legjobb hal: Pohner Ádám
Legjobb hús: Szabó László (Sodexo)
Legszebb hal: Pohner Ádám
Legszebb hús: Széll Tamás
Legkiemelkedőbb csapatmunka különdíj: Széll Tamás és Szabó Kevin
Legjobb commis: I. Pozsár Bence (Szabó László) II. Szabó Kevin (Széll Tamás) III. Szegedi Réka (Győrffy Árpád)
Széll Tamás ételei:
Hal:
Kecsege garnélával és kagyló veloutéval
Karfiol-kaviár tarte
Ropogós haltej
Uborkasaláta és sárgacékla ravioli
Hús:
Sült szarvascomb és gerincfilé
Szarvasgombás burgonyapüré
Véreshurkával töltött céklakompót
Konfitált sütőtök és homoktövis