Imádják külföldön a kétezer forintos lángosunkat

Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően. Az idei hasonló sláger a dödölle lehet, amit a perth-i piacokon már keresnek a vevők.

Korábban Amerikából érkezett a hír, hogy egész New Yorkot meghódította, újabban pedig az derült ki, hogy Ausztráliában is virágzik a biznisz: közel kétezer forintnyi ausztrál dollárt fizetnek egy jó magyar lángosért a helyiek, írja a Világgazdaság cikkére hivatkozva a turizmusonline.com. Ráadásul nem ott a legdrágább, Svájcban még többet adnak érte. Van lángosos Londonban, Berlinben, Prágában, Szingapúrban és Tajvanon is, sőt Amerika egyik leghíresebb éttermében is felkerült az étlapra.

Fotó: Perth Langos FactoryForrás: Travelo

 A New York utcáit járó lángossütő, a tudósításoknak köszönhetően nyáron lett „világhírű" immár nálunk is. Hatalmas kört tesz meg a városban, és mindennap törzsközönség várja a forró magyar lángost. Prepuk Zsolt nemcsak a kiváló ízekkel, de azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a The New York Times internetes kiadásának gasztronómiai rovata is beszámolót készített róla.

A New York utcáit tavaly tavasz óta járó Langos Truckról áradozott a szerző és az egész szerkesztőség, ahol többen is megkóstolták. Az egyre népszerűbb magyar streetfood háromféle formában készül Amerikában. Árulnak klasszikus fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat, és olyat, amelyet szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai chili szósszal ízesítenek.

Kelendő a finomság Svájcban is, pedig igencsak megkérik az árát, több mint 2000 forintot kóstál. A Langos Hungarian Speciality, Prágában 38-60 korona, ami közelebb van a magyar árakhoz. Bizarr, de a cseh tulaj kicsit átértelmezte a magyar ízeket: a ketchup és a sajt párosítása a legnépszerűbb feltét a sörök mellé.

 

A dödölle lehet az új sztár

 

Bogár Péter és Erika Perth-ben üzemeltetnek magyar food truck-ot. Egyszerű, könnyen variálható ételekkel indították a vállalkozásukat, elsősorban természetesen a lángossal, de készítettek paprikás csirkét wrapba göngyölve, és már a vörösboros marhapörkölt is bekerült a választékba. Először még igyekeztek a helyi ízlést kiszolgálni, volt lazacos, és grillezett zöldséges lángos is, de legjobban a hagyományos fokhagymás, illetve a Magyarországon is legnépszerűbb sajtos-tejfölös fogyott. Egy sima fokhagymás lángosért simán elkérhetnek 8,5 ausztrál dollárt, ami 1800 forint és ezzel még mindig olcsónak számítanak az ottani street-food világban.

A lángos tehát az elmúlt évben meghódította a világot, de más tipikus magyar étel is befuthat hasonló karriert. Az ausztrál food trackben ugyanis gyorsan népszerűvé vált a dödölle, amit tejföllel és pirított szalonnával, hagymával vagy sajttal kínálnak és már több fogy belőle, mint a lángosból és idehaza is népszerű hívják akár gancának, cinkének, vagy gánicának. Szóval lángos után lehet, hogy egy másik krumplis ételünk is világhódító útra indulhatna, az ausztrál példát látva.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek