Most hétvégén ért véget az International Chocolate Awards Londonban, ahol a töltött tejcsokoládék közül a soproni Harrer kajszibarackosa kapta az aranyérmet. További három magyar csokimanufaktúra is tarolt.
A Dining Guide összefoglalója alapján a világ legrangosabb csokoládéversenyének zsűrijének a soproni Harrer Csokoládéműhely táblája ízlett a legjobban, a töltött tejcsokoládék kategóriájában.
A világ legjobb fehércsokoládés magvas drazséja a chocoMe kreációja, a Raffinée Guérande lett. (Ez sós szőkecsokoládéval bevont szicíliai mandula hántolt ostyával, nemrég írtunk róla). A chocoMe az étcsokoládés drazséknál ezüst, a tejcsokoládésoknál bronzérmet szerzett.
A ChocoCard a fehércsokoládés trüffelek és ganache-ok között ezüstérmes lett a mangós, karamellizált fehércsokoládés bonbonnal. A világ harmadik legjobb ízesített fehércsokoládéja pedig a Fabric Chocolate citromos fahéjasa lett.
Az International Chocolate Awards jelentőségében a Michelin-csillaghoz hasonlítható, míg jellegében a Bocuse d' Or versenyhez, írta a chocoMe közleményében. A különböző regionális versenyek győztesei, érmesei (Kelet-Európa, Belgium, Skandinávia, Olaszország, Kanada, USA, stb.) kvalifikálhatják magukat egy összevont, nagy döntőre (World Final).
A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda családi vállalkozás, Ausztriában kezdte meg működését 1965-ben, de mára már Magyarországon is elérhetővé váltak a különleges receptúra alapján készült süteményeik és csokoládéik. Műhelyük 2009 júliusában nyílt meg Sopronban.